Linkovi

Egipat: Morsi proglašen pobednikom na izborima


Pobednik na predsedničkim izborima u Egiptu Muhamed Morsi
Pobednik na predsedničkim izborima u Egiptu Muhamed Morsi

Izborna komisija je saopštila da je Morsi osvojio gotovo 52 odsto glasova i pobedio bivšeg premijera Ahmeda Šafika.

Kandidat Muslimanskog bratstva Muhamed Morsi je proglašen pobednikom finalnog kruga predsedničkih izbora u Egiptu. Njegove pristalice okupljene na Trgu Tahrir u Kairu, priredile su veliko slavlje, za razliku od okupljanja na istom prostoru pre gotovo godinu i po dana, na početku pobune koja je dovela do zbacivanja vlade Hosnija Mubaraka.

Izborna komisija je danas saopštila da je Morsi osvojio gotovo 52 odsto glasova i pobedio bivšeg premijera i funkcionera iz Mubarakove ere, Ahmeda Šafika. Morsi će postati prvi egipatski slobodno izabrani predsednik.

Izborna komisija je trebalo da saopšti rezultate u četvrtak, ali je rečeno da joj je potrebno dodatno vreme da istraži tvrdnje o izbornim prekršajima obe strane. Uoči današnjeg proglašenja pobednika, nadležni su rasporedili dodatno obezbeđenje po ulicama Kaira i oko najvažnijih državnih objekata.

Pristalice oba kandidata su pretile da neće mirno prihvatiti poraz svog kandidata. Međutim, još nema vesti o nasilju. Predsednička kancelarija će međutim kako izgleda imati manja ovlašćenja nego što se očekivalo, kada je vojska obećala da će predati vlast civilnoj vladi do 1. jula.

Vladajući Vrhovni vojni savet je nedavno preduzeo seriju mera za učvršćenje svoje moći, među kojima je i sudska odluka o raspuštanju Parlamenta kojim su dominirali islamisti. Savet je takođe proglasio privremeni Ustav, koji generalima i sudovima daje odlučujuću reč u najvećem delu unutrašnje i spoljne politike, isto kao i u procesu stvaranja novog, trajnog Ustava.
XS
SM
MD
LG