Linkovi

Keri: Džihadisti nemaju veze sa islamom


Keri i Šukri danas u Kairu

Američki državni sekretar tokom posete Egiptu poručio da "poruku mržnje" ekstremista Islamske države odbacuje većina muslimana širom sveta...

Američki državni sekretar Džon Keri smatra da je samo "pitanje vremena" kada će teroristička pretnja u bilo kom delu sveta postati pretnja terorizma za čitav svet.

Keri je to izjavio posle susreta sa egipatskim šefom diplomatije Samehom Šukrijem u Kairu, poslednjoj stanici svoje turneje po regionu tokom koje je pokušao da dobije podršku za međunarodnu koaliciju protiv Islamske države, ekstremističke organizacije odgovorne za ubistvo civila u Iraku i Siriji.

Keri je poručio da džihadisti nemaju nikakve veze sa islamom, iako tvrde da se bore u njegovo ime, i da njihovu "poruku mržnje" odbacuje većina muslimana širom sveta. Šef američke diplomatije naglasio je da Egipat igra ključnu ulogu u odricanju od ekstremističke muslimanske ideologije, s obzirom da se u njemu nalazi Univerzitet al-Azar, jedan od islamskih najstarijih i najuglednijih centara za obrazovanje sunitskih muslimana.

Ministar spoljnih poslova Egipta je na konferenciji za nivnare sa Kerijem ponovio poziv svog gosta za globalnu akciju protiv pretnje koju predstavljaju islamski ekstremisti. On je naglasio da egipatsko rukovodstvo vidi veze između Islamske države i drugih terorističkih grupa i da veruje da svi oni zajedno predstavljaju opasnost koja prelazi međunardone granice.

XS
SM
MD
LG