Linkovi

Da li Donald Tramp ima predsednički imunitet?


Tada predsednik Donald Tramp govori na mitingu protesta zbog izbornih rezultata na dan potvrde pobede demokrate Džoa Bajdena, u Vašingtonu, 6. januara 2021.
Tada predsednik Donald Tramp govori na mitingu protesta zbog izbornih rezultata na dan potvrde pobede demokrate Džoa Bajdena, u Vašingtonu, 6. januara 2021.

Vrhovni sud će tokom aprila saslušati argumente o predsedničkom imunitetu i tome da li bivšem predsedniku Donaldu Trampu može da se sudi po optužbama da je učestvovao u zaveri da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020.

Odluka najvišeg suda u zemlji će, ujedno, presuditi kako će se nastaviti pravni procesi protiv verovatnog kandidata Republikanske partije za predsednika. Protiv Trampa se vode četiri odvojena krivična postupka sa ukupno 91 tačkom optužnice. Među optužbama je namerno zadržavanje podataka iz domena nacionalne odbrane, što predstavlja kršenje zakona o špijunaži.

Donald Tramp pokušava da dokaže da je američki predsednik imun od krivičnog gonjenja ako je postupke za koje je optužen preduzeo u zvaničnom kapacitetu", kaže za Glas Amerike politikolog Univerziteta Džorždije Čarls Bulok.

"Međutim, verujem da je suština pitanja koliko široko Tramp i njegovi advokati definišu zvanični kapacitet", objašnjava Bulok.

“U ovom trenutku, njihova definicija je veoma široka. Tramp kaže da predsednik treba da bude potpuno imun dok je predsednik, ali je tročlano sudsko veće koje je donelo presudu protiv njega postavilo pitanje - šta ako je predsednik angažovao plaćenog ubicu da likvidira nekog od njegovih rivala? Da li je to zvanični kapacitet i da li predsednik onda ima imunitet od krivičnog gonjenja takođe? Mislim da se svi slažemo - naravno da nije!"

Pristalice predsednika Donalda Trampa upadaju u zgradu Kongresa 6. januara 2021. (Foto: AP/John Minchillo)
Pristalice predsednika Donalda Trampa upadaju u zgradu Kongresa 6. januara 2021. (Foto: AP/John Minchillo)

Mnogi republikanci i dalje podržavaju Trampa

Slučaj koji će ovog meseca razmatrati Vrhovni sud, u kome je troje od devetoro sudija imenovao upravo Tramp, odnosi se na optužnicu na saveznom nivou da je Tramp pokušao da poništi rezultat predsedničkih izbora 2020. godine, tako što je širio lažne informacije o krađi glasova i vršio pritisak na potpredsednika Majka Pensa da odbaci legitimne rezultate izbora, kada su predstavljeni Kongresu.

Tu, formalnu potvrdu elektorskih glasova u Kongresu 6. januara 2021, prekinule su Trampove pristalice koje su upale u Kapitol. Zbog tog napada, Tramp je optužen za opstrukciju zvanične procedure.

Bivši predsednik tvrdi da je u to vreme postupao u zvaničnom kapacitetu, te da, zbog toga, ne može da bude optužen. U podnesku Vrhovnom sudu, Trampov tim je napisao: "Predsednik ne može da funkcioniše, niti samo predsedništvo može da sačuva svoju vitalnu nezavisnost, ako se predsednik suočava sa krivičnim gonjenjem za zvanične akte, kada napusti položaj".

Uskraćivanje imuniteta od krivičnog gonjenja bi svakog budućeg predsednika onesposobilo u radu, de fakto ucenama i iznuđivanjem dok je na položaju, i osudilo ga na godine traume posle isteka mandata, u rukama političkih protivnika", navodi se u podnesku Trampovih advokata.

Prema anketi magazina Politiko i firme Ipsos prošlog meseca, 70% birača, uključujući skoro polovinu republikanaca, odbacilo je Trampov argument da predsednici treba da budu zaštićeni od gonjenja zbog krivičnih dela koje su počinili dok su bili na položaju.

Republikanski glasač Džef Vilijams iz Valparaisa u Indijani veruje da optužbe protiv Trampa pokazuju da je on meta nepravednog progona od strane demokrata.

Meni se čini da su sve te slučajeve podigli tužioci povezani sa demokratama, u okruzima naklonjenim demokratama, u nadi da će porotnici naklonjeni demokratama glasati protiv Trampa, samo zato što ga ne vole", kaže Vilijams za Glas Amerike.

Da li mislim da predsednik treba da ima potpuni imunitet od zakona? Nikako", dodaje Vilijams. "Ali da li sam video bilo kakve dokaze koji nagoveštavaju da je predsednik Tramp kriv? Apsolutno ne. Ovo deluje kao lov na veštice."

Polovina zemlje će morati da pravda što glasa za kriminalca ove godine!", kaže Debra Tiobald iz Vudstoka u Džordžiji, koja glasa za demokrate. "Ne mogu da verujem da je to situacija u kojoj se nalazimo".

55% Amerikanca koji su učestvovali u anketi Rojtersa i Ipsosa kažu da ne bi glasali za Donalda Trampa ako ga porota osudi za neko krivično delo, dok je 58% izjavilo da ne bi glasalo za bivšeg predsednika ako bude služio zatvorsku kaznu u tom trenutku.

Ako je neka osoba počinila krivično delo dok je bila na položaju, pa čak i ozbiljno krivično delo pre stupanaj na položaj, mislim da treba da bude sudski gonjena baš kao što bi bio gonjen svaki drugi Amerikanac", smatra Rebeka Urutia iz Konektikata, koja je glasala za Trampa i 2016. i 2020.

Svako ko kaže da predsednik treba da ima imunitet ako počini krivično delo ne zalaže se za Ustav, niti našu zemlju", dodaje ona. "Predsednik je građanin i službenik naše zemlje, ne kralj ili car, i ako ste prekršili zakon, ne mogu da glasam za vas.”

Republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp govori na mitingu u Vandaliji u OHaju, 16. marta 2024.
Republikanski predsednički kandidat, bivši predsednik Donald Tramp govori na mitingu u Vandaliji u OHaju, 16. marta 2024.

Uticaj na predstojeće izbore

Ovo je prekretnica u američkom pravnom sistemu i prelomni politički trenutak za Trampa, kaže Robert Kolins, profesor urbanih studija i javne politike na univerzitetu Dilard.

Ankete pokazuju da pitanje da li će biti osuđen ili ne ima ogroman uticaj na predsedničke izbore 2024", izjavio je Kolins za Glas Amerike. "Ali mimo toga šta bude presuda u tim slučajevima, što duže traju procesi, Tramp ima sve veće šanse da izbegne presudu da je kriv, uoči izbornog dana".

Nezavisni glasači su ključna grupa u državama koje odlučuju izbore, a više od trećine njih je reklo u anketi magazina Politiko i Ipsosa da je manje verovatno da će podržati Trampa ako bude osuđen.

Međutim, ako presuda ne bude doneta na vreme pred izbora - ili se donose suviše blizu izborima da bi glasači imali vremena da se predomisle - republikanski birači bi mogli da ostanu uz njega", kaže Kolins. "A ako pobedi na izborima, pa bude osuđen posle toga, onda će izneti argument da kao aktuelni predsednik može da samog sebe pomiluje. To je opasna situacija".

Džilijan Deni iz Melburna na Floridi podržala je Trampa 2016. i 2020. godine, a kaže da će ishodi njegovih suđenja imati veliki uticaj na to kako će glasati u novembru.

S jedne strane, ne bih glasala za osobu osuđenu za kršenje zakona", rekla je Deni za Glas Amerike. "S druge strane, brine me da je ovo lov na veštice protiv nekoga koga se Demokratska partija plaši. Ja verujem da su i Klinton i Bajden bili kriminalci, takođe, ali oni nisu nikada osuđeni. Ako Tramp ne bude osuđen, zašto bi trebalo da se tretira na drugačiji način?"

XS
SM
MD
LG