Linkovi

Tramp izgubio imunitet u slučaju spisateljice koja ga je tužila za klevetu


FILE - Former U.S, President Donald Trump delivers remarks during an event following his arraignment on classified document charges, at Trump National Golf Club, in Bedminster, New Jersey, June 13, 2023.
FILE - Former U.S, President Donald Trump delivers remarks during an event following his arraignment on classified document charges, at Trump National Golf Club, in Bedminster, New Jersey, June 13, 2023.

Sekretarijat za pravosuđe je saopštio da Donald Tramp može da se smatra odgovornim za komentare koje je izneo o ženi koja ga je optužila za silovanje - i promenio svoje ranije stanovište da je Tramp zaštićen imunitetom pošto je bio predsednik u vreme kada je izneo te komentare.

U pismu podnetom predsedavajućem sudiji u slučaju tužbe koju je kolumnistkinja I. Džin Kerol podnela federalnom sudu na Menhetnu 2020. godine, sekretarijat za pravosuđe je naveo da više nema "dovoljno osnova" da zaključi da je Tramp u svojim izjavama o tvrdnjama Kerol bio motivisan željom da služi Sjedinjenim Državama. Sekretarijat se, prethodno, saglasio sa Trampovim advokatima da je bivši predsednik zaštićen na osnovu zakona koji vladinim službenicima pruža imunitet od tužbi za ponašanje koje se dogodilo u vreme dok su obavljali službenu dužnost.

Trampovi advokati još nisu komentarisali promenu stava Sekretarijata za pravosuđe.

U maju, porota je dodelila Kerol odštetu od 5 miliona dolara nakon što je zaključila da ju je Tramp seksualno zlostavljao 1996. u luksuznoj robnoj kući na Menhetnu, a zatim prošle jeseni oklevetao, govoreći o njenim optužbama. Porota je zaključila da je Tramp seksualnon zlostavljao ali je odbacila njene tvrdnje o silovanju.

Kerol je prošlog novembra podigla tužbu nakon što je država Njujork privremeno dozvolila žrtvama seksualnog zlostavljanja da pokreće građanske parnice zbog napada koju se dogodili čak nekoliko decenija unazad.

U vladinom pismu, advokati su se pozvali na presudu, Trampov iskaz sudu iz oktobra i nove tvrdnje kolumnistkinje da ju je Tramp ponovo oklevetao u komentarima koje je izneo na CNN-u, dan posle izricanja presude.

Prvobitna tužba za klevetu koja je podnela Kerol je tako dobila novi zamah. Proces je bio odlagan zbog razmatranja da li Tramp može da se pozove na odgovornost zbog izjava koje je dao u vreme dok je bio predsednik. Suđenje po prvobitnoj tužbi zakazano je za januar, a proističe iz komentara koje je Tramp izneo 2019. godine, nakon što je Kerol objavila memoare u kojima je iznela tvrdnju da ju je Tramp silovao.

Advokatica I. Džin Kerol, Robi Kaplan, pozdravila je čin Sekretarijata za pravosuđe, navodeći da je to bila jedna od poslednjih prepreka za početak suđenja za klevetu.

"Zahvalni smo što je Sekretarijat za pravosuđe promenio svoj stav", navela je u saopštenju. "Sve vreme verujemo da je Donald Tramp u junu 2019. dao klevetničke izjave o našoj klijentkinji iz ličnog animoziteta, inata i zle namere, a ne kao predsednik Sjedinjenih Država."

I. Džin Kerol izlazi iz federalne sudnice na Menhetnu 8. maja 2023. (Foto: AP/Seth Wenig)
I. Džin Kerol izlazi iz federalne sudnice na Menhetnu 8. maja 2023. (Foto: AP/Seth Wenig)

Advokati Kerol su prethodno podneli dokumentaciju kojom osporavaju kontra-tvrdnju Trampovih advokata da je Kerol oklevetala bivšeg predsednika, u komentarima koje je iznela posle presude u maju - delimično zato što je ponovila izjave da ju je silovao.

Advokati su napisali da Trampove tvrdnje nisu ništa drugo nego "najnoviji pokušaj spinovanja nakon što je izgubio sudski proces". Rekli su da je seksualno zlostavljanje za koje je Tramp proglašen krivim ekvivalentno silovanju po nekim krivičnim statutima, i da bi, da je protiv njega vođen krivični postupak a ne građanska parnica, do kraja života bio registrovan kao seksualni prestupnik.

Agencija Asošijeted pres obično ne imenuje osobe koje tvrde da su bile seksualno napadnute, osim ako ne izađu u javnost, kao što je učinila I. Džin Kerol.

XS
SM
MD
LG