Linkovi

Tramp nema imunitet - može da mu se sudi za zaveru za poništavanje izbora 2020.


ARHIVA - Donald Tramp tokom suđenja u Njujorku po optužbi za prevaru u građanskoj parnici, decembar 2023. (Foto: AFP/Eduardo Munoz Alvarez/Pool)
ARHIVA - Donald Tramp tokom suđenja u Njujorku po optužbi za prevaru u građanskoj parnici, decembar 2023. (Foto: AFP/Eduardo Munoz Alvarez/Pool)

Federalni Apelacioni sud doneo je presudu da Donald Tramp nema imunitet od krivičnog gonjenja u vezi sa optužbama da je hteo da preinači poraz na predsedničkim izborima 2020.

Tročlano veće Apelacionog suda Distrikta Kolumbija u utorak je odbacilo Trampovu tvrdnju da on ne može da bude gonjen, jer se optužbe odnose na njegove zvanične dužnosti i odgovornosti kao predsednika.

Presuda, na koju će se Tramp žaliti, odbacuje njegov pokušaj da izbegne suđenje po optužbama za podrivanje američke demokratije i prenosa vlasti, a sve usred njegove kampanje kojom se učvrstio kao glavni kandidat za republikansku predsedničku nominaciju na ovogodišnjim izborima.

Trampov portparol potvrdio je u utorak da će se Tramp žaliti na odluku suda "da bi zaštitio položaj predsednika i Ustav". Tramp je na svojoj društvenoj mreži naveo da predsednik "mora da ima puni imunitet" da bi "radio ono što se mora za dobrobit" zemlje.

Trampovi advokati su tvrdili da bivši predsednici imaju pravo na široku zaštitu i da ne mogu da budu krivično gonjeni zbog zvaničnih poteza, osim ako ih prethodno ne opozove Predstavnički dom Kongresa, a Senat ih ukloni sa funkcije.

Tramp je dva puta opozvan u Predstavničkom domu, ali su oba puta republikanci u Senatu imali dovoljno glasova da ga oslobode optužbi.

Sudije su se usredsredile na široku prirodu Trampove tvrdnje na saslušanju 9. januara, ispitujući njegovog advokata o tome da li bi čak i predsednik koji je naredio vojnim komandosima da ubiju političkog rivala mogao da izbegne krivično gonjenje bez akcije Kongresa.

Tramp je više puta iznosio tvrdnju o imunitetu u toku kampanje i na društvenim mrežama, napisavši u objavi od 18. januara: „SVI PREDSEDNICI MORAJU IMATI KOMPLETAN I POTPUNI PREDSEDNIČKI IMUNITET, ILI ĆE VLAST I ODLUČNOST PREDSEDNIKA SAD NESTATI ZAUVEK."

Optužnica koju je podigao specijalni tužilac Džek Smit tereti Trampa da je iznosio lažne tvrdnje o prevari birača kako bi izvršio pritisak na zakonodavce u saveznim državama, zvaničnike Sekretarijata za pravosuđe i tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa da osujeti potvrđivanje izbornih rezultata. Reč je o četiri krivična slučaja sa kojima se Tramp suočava i jednom od dva o navodnom mešanju u izbore 2020.

Tramp se izjasnio da nije kriv po četiri tačke optužnice. On tvrdi da je žrtva političkog progona čiji je cilj da mu se nanese šteta u kampanji.

Argument o imunitetu je prethodno odbacila američka okružna sutkinja Tanja Čutkan u decembru, zbog čega je Tramp uložio žalbu.

Čak i ako sudovi ne prihvate Trampov argument, žalba će verovatno postići njegov cilj da odloži suđenje zakazano za 4. mart i potencijalno ga pomeri za posle izbora u novembru. Slučaj je na čekanju dok Tramp podnosi žalbe.

Ako Tramp pobedi na izborima, mogao bi da traži pomilovanje ili da naloži Sekretarijatu za pravosuđe da zatvori slučaj.

Tramp može da zatraži od Okružnog suda Distrikta Kolumbija i Vrhovnog suda SAD da preispitaju presudu, što bi potencijalno dovelo do dodatnih nedelja ili meseci odlaganja.

"Apelacioni sud Distrikta Kolumbija je jednoglasno odbacio Trampove tvrdnje da je imun od krivičnog gonjenja zbog poteza koje je povlačio dok je bio na funkciji predsednika. Iako sud nije definisao koje su granice tog imuniteta, odnosno na šta predsednik može da se pozove da bi bio izuzet od krivičnog gonjenja, bio je jasan u delu da imunitet ne pokriva optužbe da je predsednik pokušao da podrije demokratiju. Ipak, nije još jasno da li će biti suđenja jer bivši predsednik ima pravo da traži od Apelacionog ili Vrhovnog suda dalju reviziju", rekao je za Glas Amerike Harold Krent, profesor prava sa koledža Čikago Kent.

XS
SM
MD
LG