Linkovi

Dodik: Nemam ništa protiv trećeg entiteta u BiH


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem na sastanku u Beogradu, 13. januar 2015.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem na sastanku u Beogradu, 13. januar 2015.

Predsednik Republike Srpske razgovorao sa premijerom Srbije na sastanku u Beogradu, posle čega su dvojica lidera prokomentarisala izjave nove predsednice Hrvatske.

U Beogradu je danas boravio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, razgovorao je sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a na konferenciji za novinare neizbežne su bile i prve izjave koje je nakon izborne pobede dala nova predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Ukoliko bi se Hrvati i Muslimani u Federaciji Bosne i Hercegovine dogovorili o formiranju trećeg, hrvatskog entiteta, ja neću imati ništa protiv tog dogovora, izjavio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Komentarišući izjavu novoizabrane predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da bi podržala osnivanje trećeg entiteta u BiH ukoliko to predlože legitimni predstavnici Hrvata, Dodik je, posle današnjeg razgovora u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao:

"Ta teritorijalna reorganizacija može da se dešava u Federaciji, ne može da zadire u Republiku Srpsku. O tome imamo postignut konsenzus sa političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH. Mislim da je to isključivo stavljano kao tabu tema u BiH zato što se snažno prisustvo međunarodnog faktora ogledalo i na taj način što su oni uvažavali zahteve Bošnjaka."

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da Srbija želi da uspešno sarađuje sa Hrvatskom i da neće da reaguje na, kako je rekao, namerne lapsuse nove predsednice Hrvatske i njenu izjavu da će se boriti za prava Hrvata u Srbiji, Vojvidini i drugim zemljama.

"Mi čestitamo građanima Hrvatske na održanim izborima, na rezultatu koji su napravili. Čestitamo gospođi Grabar Kitarović na izboru. Želimo da uspešno sarađujemo sa Hrvatskom, a to što se ponekad pravimo da ne čujemo, i to što ne reagujemo na svaku provokaciju – odraz je snage Srbije", poručio je Vučić.

Govoreći o današnjem razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Devenportom, Vučić je rekao da je sastanak je bio korektan, da su se usaglasili da je 2015. ključna za Srbiju i njen napredak, ne samo za evropske integracije, već i njenu regionalnu, političku i ekonomsku stabilnost.

Sastanak Vučić – Devenport je održan nakon sukoba koji je nastao posle nedavne Vučićeve izjave da EU finansira one koji pišu protiv Vlade Srbije, a premijer Srbije je danas rekao da i sama Unija ne krije da finansira Balkansku istraživačku mrežu i da EU tvrdi da ne utiče na uređivačku politiku.

Vučić je zahvalio Svetskoj banci, koja se izjasnila da je postupak odabira firme za isušivanje Tamnave bio u skladu s propisima, o čemu se inače govori u poslednjem istraživanju BIRN-a.

XS
SM
MD
LG