Linkovi

Vučić: Nadamo se da ćemo izbeći referendum u RS


Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske u Beogradu, 17. jul 2015.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, a jedna od tema razgovora bila je i najava referenduma u Republici Srpskoj o formiranju Suda i Tužilaštva BiH.

Uz ocenu da bi Srbija teško postojala bez Republike Srpske, ali i da bi Republika Srpska ništa manje teško postojala bez Srbije, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle današnjeg sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da je neophodno održati mir i uspostaviti punu stabilnost u regionu i Bosni i Hercegovini.

Vučić je istakao da su na njegovu inicijativu, razgovarali o situaciji posle događaja u Srebrenici i odluci o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj o formiranju Suda i Tužilaštva BiH:

"Nadam se da ćemo, i uz naše molbe predsedniku Dodiku, i uz ove razgovore o kojima predsednik Dodik govori, moći da izbegnemo tu situaciju sa referendumom. Ali za to je potrebna i odgovornost druge strane i ono o čemu je predsednik Dodik govorio."

Odluka o referendumu u Republici Srpskoj treba da bude odgovor o tome šta narod misli o Sudu i Tužilaštvu BiH, objasnio je Dodik i dodao da Republike Srpska nije protiv BiH, već protiv nametnutih rešenja i otetih nadležnosti.

Spremni smo da razgovaramo o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali ako dogovor izostane odluka o referendumu ostaje, izjavio je Dodik:

"Od Kosova se traži da u svoj ustav unese promenu ustava i dozvoli formiranje specijalnog suda za ratne zločine. A u BiH to ne postoji u Ustavu, a oni nametnu pitanje, koje propire naravno nadaleko. Nisam ja protiv procesuiranja ratnih zločina, ali zašto se na Kosovu toliko oteže sa tim?"

Milorad Dodik je ocenio i da se u Srebrenici desio pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića, a kako je dodao masa je podstaknuta da bi bio izvršen atentat. On je rekao da je ratni komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić bio prerušen u Potočarima, gde je, po rečima Dodika podstakao ono što se dogodilo.

XS
SM
MD
LG