Linkovi

Nikolićev novogodišnji izbor - Dodik ispred RS


Sagovornici RSE ocenjuju da se su tvrdnje poput Nikolićevih u Republici Srpskoj već zvanično demantovane, kao i da se iza izjave srpskog predsednika zapravo krije dimna zavesa da se opravda cik-cak politika Beograda prema Bosni i Hercegovini.

"Iznenađen sam Nikolićevom izjavom o Dodiku", rekao je ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak povodom izjave predsednika Srbije Tomislava Nikolića o planu za rušenje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji su mu navodno otkrili strani diplomati.

Bosanskohercegovački šef diplomatije Igor Crnadak je, nakon susreta sa svojim srpskim kolegom Ivicom Dačićem, povodom Nikolićeve izjave podsetio da je još pre nedelju dana entitetski ministar policije Dragan Lukač rekao da ne postoji tajni plan za rušenje Republike Srpske. A imao je i poruku za zvaničnike Srbije:

„Kao neko ko u Savjetu ministara predstavlja i Republiku Srpsku i srpski narod, moja poruka je da Srbija i njeni ključni funkcioneri budu uz narod Republike Srpske, a ne uz bilo koju političku opciju. Mislim da je ovakva izjava zapravo stavljanje na stranu koalicije koja trenutno vrši vlast u Republici Srpskoj. S druge strane, vrlo je važno da se pošalje poruka da nijedan pojedinac nije veći i važniji od Republike Srpske, pa čak ni predsednik Dodik. I to izjednačavanje interesa Republike Srpske i interesa gospodina Dodika od strane predsednika Nikolića nije nešto što je korisno za Republiku Srpsku“, poručio je Crnadak.

Njegov srpski kolega Ivica Dačić nije direktno komentarisao izjavu Tomislava Nikolića, već je samo ponovio opšte mesto da je „Vlada ... zainteresovana i radi sve što može da pomogne očuvanju političke stabilnosti BiH čuvajući istovremeno i vodeći računa o interesima srpskog naroda i RS".

Nikolić je, podsetimo, za banjalučku televiziju rekao da je od stranih diplomata saznao da postoji plan za rušenje vlasti predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i da, kako je dodao, "direktive za rušenje RS dolaze iz međunarodne zajednice, a sprovode se iz Federacije BiH".

“Ja imam razgovore sa diplomatama koji otvoreno kažu da se nešto dešava i dešava se ono što je korišćeno i u obračunu sa Srbijom u slučaju Slobodana Miloševića. Personalizuje se problem, pa se kaže – sve će biti dobro ako ode Milorad Dodik, a ništa neće da bude dobro”, kazao je Nikolić za banjalučki RTRS.

Dodao da su mu diplomate rekle da postoji tendencija da se Republika Srpska stavi pred svršen čin - da prihvati apsolutno sve što joj se bude sugerisalo ili će njene nadležnosti i dalje biti smanjivane uz učešće Ustavnog suda BiH.

Prvo pitanje koje se nameće jeste koji bi diplomata tako nešto rekao predsedniku Srbije i kako to uopšte proveriti.

Teško je proceniti istinitost tvrdnji kada se političari pozivaju na neimenovane diplomate ili međunarodnu zajednicu, kaže najpre za RSE Jovan Teokarević, profesor Fakulteta političkih nauka i direktor Beogradskog centra za evropske integracije:

„Zato je izjava predsednika Nikolića o tome da su mu diplomate rekle da se sprema zavera protiv Dodika prosto neosnovana. Ne znamo kako bismo mogli to da utvrdimo, a na drugoj strani, nije verovatno da bi neko ko je na diplomatskom položaju davao takve izjave predsedniku Srbije.“

Teokarević smatra da se iza ove Nikolićeve izjave krije pokušaj opravdavanja određene cik-cak politike Beograda prema Bosni i Hercegovini, povodom odnosa sa Miloradom Dodikom.

“Poslednjih dana je velike kritike doživela odluka Vlade Srbije da održi zajedničku sednicu sa Vladom Republike Srpske, upravo na dan nacionalnog praznika, koji je prethodno Ustavni sud Bosne i Hercegovine osporio. Ovo ne može da se shvati drugačije nego kao prst u oko institucijama Bosne i Hercegovine i mnogo puta ponavljanim željama iz Beograda da se sa Bosnom i Hercegovinom imaju najbolji mogući odnosi. Naime, zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske mogla je da bude održana svakog drugog dana, naravno, a ne baš onog dana koji je osporen odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, ukazuje Jovan Teokarević.

Zanimljivo je da je Tomislav Nikolić kao predsednik Srbije “informisaniji” nego što su to nadležni organi u Bosni i Hercegovini, pa i u Republici Srpskoj, komentariše sarkastično izjavu predsednika Srbije da postoji plan za rušenje Milorada Dodika univerzitetski profesor iz Banjaluke Mladen Mirosavljević. Još po nečemu je, dodaje on, ta izjava zanimljiva:

“Zanimljivo je da ta izjava Nikolića dolazi nakon istovjetnih tvrdnji u Republici Srpskoj o rušenju Milorada Dodika, koje je zatim, u razgovoru sa čelnicima opozicije u Republici Srpskoj lično demantovao minstar policije Dragan Lukač. Zato bi bilo poželjno da Tomislav Nikolić ili nadležni organi u Bosni i Hercegovini razjasne o čemu se radi i da im možda Tomislav Nikolić pruži na uvid informacije koje oni nisu bili sposobni da otkriju”, komentariše Mirosavljević, koji odgovara i na pitanje o čemu se u svemu ovome zapravo radi:

“Vidimo da je to samo dio nadmetanja i igara određenih centara moći i interesnih grupa oko svojih sfera uticaja, tako da i Tomislav Nikolić ima svoje neke relacije sa određenim ljudima na čelnim pozicijama u Republici Srpskoj, Aleksandar Vučić ima svoje, a strani centri moći imaju svoje; i onda, u zavisnosti od određenih interesa plasiraju se i određene informacije, odnosno, dezinformacije, o navodnim pokušajima državnih udara i rušenja određenih režima”, ocenjuje Mladen Mirosavljević.

Predsednik Srbije je očigledno sebi neovlašćeno pripisao pravo da se meša u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine. Ali i same Republike Srpske. Poručio je, naime, opoziciji u srpskom entitetu da ništa neće biti kako treba ukoliko opozicioni politički blok ne shvati da je ugroženost Republike Srpske velika.

Tako je Tomislav Nikolić, kako je već i ocenjeno u Bosni i Hercegovini, izjednačio jednog zvaničnika sa entitetom kojim taj zvaničnik – samo ograničeno vreme – predsedava; po srpskom šefu države, dakle, jednačina glasi: Republika Srpska = Milorad Dodik.

XS
SM
MD
LG