Linkovi

Đukanović za AP: Rusija vodi rat protiv Evrope i Zapada


Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted Pres, 14. marta 2017. (AP Photo/Darko Vojinović)
Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Asošijeted Pres, 14. marta 2017. (AP Photo/Darko Vojinović)

Bivši crnogorski premijer Milo Đukanović pozvao je Evropsku uniju da, kako je naveo u intervjuu agenciji Asošijeted pres, zaustavi negativni uticaj Rusije na Balkanu – uključujući i kampanju širenja dezinformacija – posle navodnog pokušaja državnog udara na dan izbora u Crnoj Gori. Zabrinutost zbog ruskog miješanja u Crnoj Gori i regionu danas je, u obraćanju parlamentu, izrazila i britanska premijerka Tereza Mej.

Bivši premijer Crne Gore Milo Đukanović ocjenjuje da Moskva vodi svojevrstan rat protiv Evrope i da prijeti samom postojanju Evropske unije, podržavajućo anti-evropske desničarske grupe.

“Crna Gora se samo u datom trenutku našla na liniji vatre. Ništa više od toga. Dakle, ja sam siguran da Crna Gora nije meta. Rusija vodi svoj rat potiv Evrope i protiv Zapada u cjelini. Balkan se učinio zgodnim terenom za demonstraciju sile, nakon ruske kampanje u Ukrajini I Siriji. I na Balkanu se naravno Crna Gora našla u toj poziciji jer je najdalje odmakla u procesu evropskih i evroatlantskih integracija. Tako da je na pitanju Crne Gore trebalo pokazati da se Evropa i NATO ne mogu dalje širiti bez saglasnosti Rusije”.

Crnogorsko tužilaštvo je, podsjeća Asošijeted pres, optužilo Rusiju i operativce njene tajne službe za pokušaj državnog udara na dan izbora u Crnoj Gori, koji je obuhvatao i planove da se zauzme parlament, a Đukanović uhapsi i ubije. Kremlj je negirao umiješanost u navodni puč, ali je otvoreno podržavao i finansirao nacionalističke partije koje se protive članstvu Crne Gore u NATO, navodi AP.

Rusija će, kako vjeruje Đukanović, nastaviti napore da destibilizuje Crnu Goru svojom propagandom kampanjom.

“Ono što moramo registrovati jeste da se nastavlja sa tom političkom, medijskom subverzijom, koja stiže i koja je definitvno inspirisana iz Moskve i koja ima svoje protagoniste u redovima političke opozicije u Crnoj Gori. Kao što znate, i dalje teško prođe koja nedelja, a da ne dobijemo neku poruku iz Moskve koja otprilike znači da nam nije mjesto u NATO-u, da bi trebalo preispitati takvu našu orjentaciju”.

Pitanje ruskog miješanja u Crnoj Gori će tokom posjete Moskvi, u narednih nekoliko nedelja, pokrenuti britanski šef diplomatije Boris Džonson. To je u današnjem obraćanju parlamentu najavila britanska premijerka Tereza Mej, uz poruku da je miješanje Moskve i drugih na Balkanu sve drskije.

“U svijetlu navodnog pokušaja puča u Crnoj Gori zatražila sam od Evropskog savjeta da uloži više napora u suprostavljanju destabilizijućoj ruskoj kampanji širenja dezinformacija i da pokaže veću privreženost zapada regionu. Mi ćemo obezbijediti stratešku ekspertizu institucijama Evropske unije u borbi protiv kampanja za širenje dezinformacija u regionu i bićemo domaćin samita za Zapadni Balkan 2018. godine”.

Bivši crnogorski premijer ističe da strahuje za evropsku perspektivu zapadnog Balkana.

“Utisak mi je da dolazi do izvjesnog usporavanja procesa integracije, što smatram najtežom posljedicom po stabilnost našeg regiona i po dobru ekonomsku i demokratsku perspektivu i kvalitet života ljudi na zapadnom Balkanu. Ubijeđen sam da zapadni Balkan nema alternativu i da mora da ide evropskim putem i da bi sve ostalo bilo dalje zaostajanje za prirodnim evropskim, civilizacijskim okruženjem”.

Kada je riječ o američkoj politici prema Balkanu i Evropi, Đukanović u intervjuu Asošijeted presu poručuje da nema razloga za strahovanje da će doći do strateškog zaokreta u odnosu zvaničnog Vašingtona prema regionu posle izbora nove administracije.

XS
SM
MD
LG