Linkovi

Majke štrajkuju glađu, proteste najavljuje i DF


Protest majki ispred crnogorske skupštine
Protest majki ispred crnogorske skupštine

Korisnice nakanada za majke sa troje i više djece, koje već 13 dana protestuju zbog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima im se ta primanja smanjuju, počele su u utorak štrajk glađu ispred crnogorske Skupštine. Istovremeno, opozicioni Demokratski front najavio je skupove svojih pristalica u narednih 30 dana.

Nakon 12 dana dananoćnog protesta ispred parlamenta, korisnice naknada za majke sa troje i više djece, odlučile su se na radikalizaciju protesta. Na mjestu gdje je prethodnih dana bila zaštitna ograda, koja je u međuvremenu uklonjena, desetak žena je leglo na sunđere koje su prostrle na platou ispred parlamenta.

Korisnice naknada su prethodno još jednom pozvale Vladu i Skupštinu da povuku izmjene Zakona koje se tiču smanjenja njihovih naknada, i poručile da neće odustati od svojih zahtjeva. Crnogorska Vlada je ocijenila da su izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti u saglasnosti sa Ustavom i pravnim poretkom države.

Inače, crnogorska javnost bila je iznenađena govorima koje su predstavnice majki, pogotovo juče, održale ispred parlamenta. Govori su uglavnom poprimili političku sadržinu, a majke su govorile o potrebi smjene vlasti i uspjehu bojkota opozicije na lokalnim izborima u Nikšiću.

Da između protesta majki i političkih poteza opozicionog DF-a postoji koordinacija, bilo je lako zaključiti na pres konferenciji te, najjače opozicione grupacije, koja je održana par sati prije odluke majki da radikalizuju protest. Lideri Fronta, naime, najavili su da će majke štrajkovati glađu i pružili im punu podršku.

Inače, saopšteno je da će Demokratski front u narednih mjesec organizovati skupove svojih članova i pristalica u svim crnogorskim gradovima, a moguće je da će nakon njih organizovati i protestne šetnje.

Funkcioneri DF-a su na konferenciji za novinare kazali da se Front zalaže za organizovanje velikih protesta, ali će o tome, kao i o nastupu na lokalnim izborima u Herceg Novom, odlučiti u dogovoru sa ostalim opozicionim subjektima.

On je rekao da su partijski stavovi po pitanju izbora u Herceg Novom različiti.

„Glavna stvar je da nema promjena bez promjene Vlade, bez zbacivanja sa vlasti DPS-a demokratskim putem. Zato te razlike koje postoje vezano za Herceg Novi treba da riješimo dogovorom“, naveo je Predrag Bulatović.

On je ponovio da u DF-u smatraju da je za rješenje ukupne krize u Crnoj Gori potrebno podići akciono jedinstvo na viši nivo, odnosno organizovati proteste.

„Mi to nećemo raditi jednostrano, pozvaćemo sve iz opozicije da se zajedno da dogovorimo, i da relevantne opozicione političke partije koje su ušle u parlament organizuju te proteste“, kazao je Bulatović.

On je kazao da su i skupovi koje će u narednih mjesec organizovati u svim opštinama jedna vrsta protesta, i da će oni, možda, počinjati ili se završavati protestnim šetnjama. Zaključio je da DF neće povlačiti jednostrane poteze“, uz poziv ostalim opozicionim kolegama da učestvuju i govore na tim protestnim šetnjama.

XS
SM
MD
LG