Linkovi

Stoltenberg: Pokušaj puča u CG nije argument protiv članstva u NATO


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, izjavio je danas da svaka država, uključujući i Crnu Goru, ima suvereno pravo da kroz demokratske procese odluči kojim putem želi da ide i dio kojega bezbjednosnog aranžmana želi da bude, prenosi agencija Mina.

„Suvereno je pravo svake države da kroz demokratske procese odluči kojim putem želi da ide i kog bezbjednosnog aranžmana želi da bude dio”, rekao je Stoltenberg na pres konferenciji u Briselu, predstavljajući godišnji izvještaj za 2016. godinu.

On je takođe ocijenio da “svaki pokušaj miješanja u te procese podriva suvereno pravo nacija da odlučuju, a Crna Gora, naravno, ima pravo da odluči i ima našu podršku“.

Prvi čovjek NATO-a poručio je da NATO nastavlja da podržava evroatlantske integracije Zapadnog Balkana, ocjenjujući taj put “ključnim za stabilnost i prosperitet regiona i šire”, prenosi ta agencija.

„Članstvo Crne Gore u Alijansi pojačaće bezbjednost Zapadnog Balkana, regiona od ključne važnosti za Alijansu. Poziv Crnoj Gori je jasan znak da vrata NATO-a ostaju otvorena za zemlje koje žele da se priključe Alijansi i koje ispune kriterijume za članstvo“, kaže se u izvještaju.

Odgovarajući na pitanje da li strahuje da će Rusija pokušati da utiče na taj proces “s obzirom na stav (NATO-a) da će crnogorsko članstvo doprinijeti stabilnosti regiona, on je podsjetio na izvještaje iz koji ukazuju na umiješanost ruskih državljana u pokušaj napada u Crnoj Gori prošlog oktobra.

“Vidjeli smo prošle jeseni propali pokušaj državnog udara i činjenicu da su ruski državljani umiješani u taj pokušaj”, rekao je on. “Za mene, ovo nije argument protiv članstva Crne Gore u NATO, već argument u korist toga, jer je Crna Gora kroz demokratske procese donijela odluku da želi da bude dio NATO-a“.

On je rekao da je 28 članica NATO-a potpisalo Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, a da je proces ratifikacije u parlamentima zemalja članica pri kraju.

U izvještaju se podsjeća da je Crna Gora u decembru 2015. godine pozvana da otpočne pregovore o pristupanju NATO-u, koji su okončani na proljeće prošle godine, nakon čega su saveznice potpisale Protokol o pristupanju Crne Gore Alijansi.

Taj dokument navodi se da je Crna Gora dio NATO aktivnosti i da učestvuje u radu većine NATO tijela, uključujući i Sjevernoatlantski savjet.

Očekuje se da će Crna Gora postati članica nakon ratifikacije Protokola o pristupanju u zemljama NATO, kao i da će proces njenog pristupanja biti okončan u ovoj godini, navodi se u Izvještaju, prenosi Mina.

„U 2016. smo otvorili vrata Crnoj Gori, kako bi se pridružila Alijansi, i 25 članica NATO-a dosad je ratifikovalo Protokol, popločavajući tako put Crnoj Gori kao 29. članici Alijanse“, kazao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG