Linkovi

DPS-u najviše mandata u Nikšiću, opozicija veruje u uspeh bojkota


Glasanje na izborima u Nikšiću (rtcg.me)
Glasanje na izborima u Nikšiću (rtcg.me)

Na lokalne izbore koji su u nedjelju odžani u Nikšiću izašlo je 45 odsto upisanih glasača, što u uslovima bojkota kompletne opozicije, za dvije stranke vladajuće koalicije predstavlja dobar izborni rezultat, saopštili su iz DPS-a i Socijaldemokrata.

Demokratska partija socijalista osvojila je na lokalnim izborima u Nikšiću 21.047 hiljada glasova i u parlamentu će imati 37 odbornika, dok će Socijaldemokrate sa osvojenih 2.317 glasova imati četiri mandata.

Na izborima je glasalo 26.304 građana ili 45,1 odsto od upisanih, a nevažećih lističa je bilo čak 2,8 hiljada ili 11 odsto. Iz DPS-a su ocijenili da je to odličan rezultat koji je potvrdio da uživaju podršku građana, te da je 26 hiljada Nikšićana glasalo za Nikšić i za njegov napredak.

Nosilac izborne liste DPS-a Veselin Grbović rekao je da su izbori bili po mnogo čemu specifični.

"Naši politički oponenti procijenili su da nemaju nikakvih šansi i nijesu imali političke hrabrosti da uđu u izbornu trku. Odlučili su se za bojkot", kazao je Grbović.

Iz DPS-a je ocijenjeno da su opozicione partije dale puni legitimitet izbornom procesu jer su učestvovale u njegovoj kontroli. Druga stranka koja je učestvovala na izborima, Socijaldemokrate dobile su 2,317 glasova, što je, kažu, sjajan rezultat.​

"To je tri puta bolji rezultat nego na parlamentarnim u oktobru i to sada kad je izlaznost 45 odsto", kazao je Brajović novinarima.

Prema riječima Brajovića, rezultat bojkota opozicije je nula, a gubitnici su oni koji su bojkotovali izbore.

Iz dvije stranke podsjećaju da je 68 predsjednika biračkih odbora bilo iz opozicije što predstavlja polovinu ukupnog broja biračkih tijela u Nikšiću. Ipak, opozicioni predstavnici u biračkim odborima, nijesu potpisali zapisnike i saopštili su da ne priznaju izborni rezultat.

Za to vrijeme, iz opozicionog DF-a potenciraju podatak da je na izborima u Nikšiću glasalo manje od 50 odsto upisanih birača, što po njihovom mišljenju pokazuje da Demokratska partije socijalista nije uspjela da osvoji Nikšić.

"Demokratska partija socijalista osvojila je oko 21 hiljadu glasova što je manje na parlamentarnim u oktobru", saopštili su iz opozicije.

Podsjetimo, opozicione stranke bojkotovale su nikšićke izbore zbog krivičnog postupka koje Tužilaštvo vodi protiv dvojice lidera DF-a.

XS
SM
MD
LG