Linkovi

Đoković spasao tri meč lopte i izborio finale u Dubaiju


Novak Đoković proslavlja pobedu nad Gaelom Monfisom u polufinalu turnira u Dubaiju (Foto: Reuters/Thaier Al-Sudani)
Novak Đoković proslavlja pobedu nad Gaelom Monfisom u polufinalu turnira u Dubaiju (Foto: Reuters/Thaier Al-Sudani)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u finale turnira serije 500 u Dubaiju pobedom nad Francuzom Gaelom Monfisom, posle prekreta u tri seta - 2:6, 7:6 (8) i 6:1, u meču koji je trajao dva sata i 35 minuta.

Za razliku od prva tri meča u Dubaiju, u kojima je izgubio ukupno 11 gemova, Đoković je protiv Monfisa bio u inferiornom položaju skoro čitava dva seta, a Francuz je u "taj-brejku", pošto je prethodno u 10. i 12. gemu spasavao set lopte na svoj servis, došao do tri "vezane" meč lopte.

Međutim, Đoković je kao i mnogo puta u karijeri, uspeo da se izvuče iz skoro nemoguće situacije, a zatim i izjednači na 1:1 u setovima, posle Monfisove dvostruke servis greške pri rezultatu 9:8.

U trećem setu, vidno istrošeni Monfis nije imao nikakve šanse. Uspeo je da osvoji prvi gem na svoj servis, a onda je prvi reket sveta dobio narednih šest i stigao do 17. pobede od početka sezone - bez poraza - i 17. u međusobnim duelima sa Francuzom, koji ga nikad u seniorskoj karijeri nije pobedio. Računajući i poslednja tri meča u 2019.

Đoković iza sebe ima seriju od 20 pobeda, što mu je sedmi put u karijerida je ostvario takav impresivan niz.

S druge strane, Monfis je pokušao da stigne do 13. pobede zaredom, što bi mu bila najbolja pobednička serija u karijeri. pre dolaska u Dubai, ranije ovog mesea osvojio je turnire u Monpeljeu i Roterdamu.

Za petu titulu u Dubaiju, Đokovića u subotu očekuje duel sa Grkom Stefanosom Cicpasom, koji je u dva seta bio bolji od Britanca Danijela Evansa - 6:2, 6:3.

Biće to njihov peti duel, a obojica imaju po dve pobede, s tim da je Grk dobio oba duela na tvrdoj podlozi na otvorenom (oba u tri seta), dok je Srbin bio bolji na šljaci u Madridu prošle godine (6:3, 6:4) i u poslednjem susretu u Parizu u dvorani, kada je rivalu prepustio samo tri gema - 6:1, 6:2.

Pobedniku turnira pripašće 500 poena za ATP listu i ček na 565.705 dolara.

XS
SM
MD
LG