Linkovi

Šef Interpola u Beogradu o poternicama na kojima su kosovski Albanci


Arhiva - Direktor Interpola, Meng Hongvej.

Šef Interpola Meng Hongvej rekao je da ta organizacija zahteve članica za podizanje poternica razmatra na osnovu interne pravne regulative i nakon toga donosi odluku da li je zahtev u skladu sa propisima, odgovarajući na pitanje kakav je stav Interpola o poternicama Srbije na kojima su kosovski Albanci.

"Smatram da imamo odličnu komunikaciju sa Srbijom i uspešno rešavamo postojeća pitanja,”rekao je Hongvej u Palati Srbija nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

On je objasnio da kada članica Interpol organizacije podnese molbu za podizanje poternice prati se regulativa i na osnovu tih pravnih papira razmotra se molba svake članice organizacije i donosi odluka da li su molbe u skladu sa propisima, rekao je Hongvej.

Hongvej je dodao da Interpol ne donosi nikakvu posebnu odluku za pojedinu molbu.

“U slučaju kada je jedna članica podnela molbu sa kojom se ne slaže sa drugim članicama insistiramo da se među članicama Interpola obave ineterne konsultacije do postizanja zajedničkog dogvora,” rekao je šef Interpola.

Stefanović je upitan da precizira o kakvim nalozima suda je reč, a koje je pominjao kada rekao da će nadležni postupiti po njima u slučaju posete kosovskog predsednika Hašima Tačija jugu Srbije, odgovorio da vladavina prava podrazumeva da se postupa po nalozima suda.

“Znamo da postoje određeni sudski nalozi i svako lice za kojim postoji poternica biće procesuirano po zakonu, Kada sudovi daju nalog svi ostali moraju da ga ispunjavaju,” rekao je Stefanović, dok je Hongvej istakao da je Srbija je među 10 najznačajnijih i ključnih partnera Interpola.

Ministar Stefanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hongvejom ocenio da Srbija ima jaku, snažnu i intenzivnu saradnju sa Interpolom, i da je samo u ovoj godini, do kraja avgusta, po međunarodnim poternicama na zahtev Srbije uhapšeno je 149 osoba, dok je Srbija po međunarodnim poternicama drugih uhapsila 67 ljudi na svojoj teritoriji.

Stefanović je Hongveja obavestio i o protivljenu Srbije da Kosovo postane članica te međunarodne organizacije, koja okuplja policiju 192 zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG