Linkovi

Aleksandar Radović novi v.d. direktor policije Crne Gore


Policijski automobili ispred skupštine Crne Gore, 4. februara 2022. (Foto: Srđan Janković (RFE/RL)
Policijski automobili ispred skupštine Crne Gore, 4. februara 2022. (Foto: Srđan Janković (RFE/RL)

Vlada Crne Gore izabrala je u srijedu, većinom glasova, Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora policije na prijedlog premijera Milojka Spajića, nakon što je nedavno sa te funkcije, treći put za manje od godinu, smijenjen Zoran Brđanin, javili su lokalni mediji.

Takvu odluku crnogorska Vlada donijela je na maratonskoj sjednici koja je počela u utorak oko 16 sati, a završena u srijedu tri sata nakon ponoći.

Premijer Milojko Spajić predložio je Radovića, dosadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije, šefa Sektora za finansijsko-obavještajne poslove, nakon što Vlada na istoj sjednici, većinom glasova, nije prihvatila predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da vršilac dužnosti direktora policije bude Lazar Šćepanović, šef Sektora za borbu protiv kriminala.

U saopštenju Vlada navodi da “ministar unutrašnjih poslova odbio da u skladu sa zakonom predloži drugog kandidata sa spiska prijavljenih lica”.

“Vlada je radi očuvanja nacionalne bezbjednosti, kao i nesporne potrebe da Uprava policije ima direktora, odnosno vršioca dužnosti, ovlastila predsjednika Vlade Milojka Spajića da predloži jednog od kandidata sa utvrđenog spiska. Premijer je predložio kandidata Aleksandra Radovića za v.d direktora Uprave policije”, navode u saopštenju.

U obrazloženju predloga, premijer je, kako dodaju, naveo da je Radovića preporučila bogata radna biografija, kao i činjenica da je “krajem prošle godine dao ključni doprinos da Crna Gora izbjegne sivu listu Manival-a”.

“Pored navedenog, Aleksandra Radovića preporučuje i šestogodišnje iskustvo u EUROPOL-u, na osnovu čijih informacija iz SKY prepiski se procesuiraju brojni slučajevi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, Radović je jedini u punom mandatu pomoćnika direktora Uprave policije” piše u saopštenju.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je da će obavijestiti nadležne organe o sumnji da su na sjednici Vlade, kako je naveo, “izvršena krivična djela time što je Aleksandar Radović na prijedlog premijera Milojka Spajića izabran za vršioca dužnosti direktora policije”.

Vlada je na predlog predsjednika Vlade, grubim gaženjem zakona, preuzimanjem ovlašćenja ministra unutrašnjih poslova i prekoračenjem svojih ovlašćenja izglasala da Aleksandar Radović bude protivpravno postavljen za v.d. direktora Uprave policije. Kao ministar unutrašnjih poslova razočaran sam da nakon tri decenije progona i autokratije dio ove Vlade učini ovakav brutalan presedan”, naveo je Šaranović.

On je poručio da će njogov pravni tim “preduzeti sve neophodne radnje radi zaštite zakonitosti i ustavnosti, vladavine prava i bezbjednosti naše zemlje”.

Policija ispred stadiona u Podgorici, 25. marta 2019. (Foto: Rojters/Carl Recine)
Policija ispred stadiona u Podgorici, 25. marta 2019. (Foto: Rojters/Carl Recine)

Ministar Šaranović juče je, uoči početka sjednice Vlade, saopštio da je Lazara Šćepanovića predložio za v.d direktora policije nakon sprovedenog javnog poziva za tu funkciju, koji je trajao od 4. do 10. marta, te da se prijavilo sedam kandidata.

On je tada podsjetio da “privremenog direktora Uprave policije Vlada na osnovu zakona postavlja isključivo na predlog ministra unutrašnjuh poslova”.

Javni poziv za izbor v.d. šefa policije raspisan je nakon što je Vlada 3. marta donijela odluku o smjeni Zorana Brđanina. Brđaninu, kojeg je aktuelna i prethodna Vlada za manje od godinu tri puta razriješila sa funkcije šefa policije, mandat je, shodno odluci od 3. marta, prestao u utorak u ponoć.

Ministar Šaranović naveo je da je kandidat Šćepanović dostavio “najbolji prijedlog urgentnih mjera sa ciljem reforme Uprave policije i postizanja maksimalnog nivoa operativnosti i podizanja kapaciteta protiv svih oblika kriminaliteta”.

“Najbolje se pokazao tokom intervjua i nije lagao niti na jednom pitanju postavljenom tokom poligrafskog ispitivanja”, rekao je Šaranović u izjavi dostavljenoj medijima.

Šaranović je, takođe, rekao da su svi prijavljeni policijski službenici dali nedvosmislen pristanak na poligrafsko testiranje.

Prem njegovim riječima “dva policijska službenika prošla su poligrafsko testiranje, četiri policijska službenika nisu, te da poligrafsko testiranje jednog nije relevantno zbog njegovih zdravstvenih okolnosti, a čija prijava je nepotpuna”.

Šaranović je rekao da “nikada ne bi predložio kandidata za v.d direktora Uprave policije koji nije odgovarao istinito na poligrafskom ispitivanju".

Prema pisanju RTCG-a premijer Milojko Spajić je, tokom sjednice Vlade, problematizovao način na koji je rađeno poligrafsko testiranje pojedinih kandidata za v. d. direktora policije.

Premijer je, kako je javio RTCG, insistirao da ministar unutrašnjih poslova saopšti ime poligrafiste, jer je, navodno, utvrđeno da je kandidata za v.d. direktora pollicije Lazara Šćepanovića na poligrafu ispitivao službenik kojem je on direktno nadređen.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović demantovao je, međutim, medijske navode da odbija da saopšti ime poligrafiste.

U informaciji koju sam dostavio svim članovima Vlade nalazi se kompletan Izvještaj o poligrafskom testiranju svih policijskih službenika i sve informacije u vezi sa tim” , naveo je Šaranović u reagovanju objavljenom tokom jučerašnje sjednice Vlade .

Ministarstvo unutrašnjih poslova, takođe, je saopštilo da nije tačna informacija da je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović proglasio tajnom ko je poligrafista.

U reagovanju koje je MUP dostavio medijima, između ostalog, je navedeno da su “službenici koji se bave poligrafskim testiranjem, početkom godine, donijeli rješenje stepena tajnosti „Interno“ za sva poligrafska testiranja, u kojem su navedeni razlozi štetnosti akta, a gdje bi objelodanjivanjem takvih informacija nastupile određene posledice”.

Iz MUP-a su objasnili da je posrijedi “ustaljenja praksa u sprovođenju ove policijske radnje, te shodno tome obavještavamo javnost da su sva poligrafska testiranja, izvještaji i mišljenja, kao i svi drugi podaci koji iz njih proizilaze, označena stepenom tajnosti „Interno“."

Prema podcima sa sajta Vlada Crne Gore novi v.d. direktor policije Aleksandar Radović, između ostalog, je bio oficir za vezu Uprave policije pri Europolu u Hagu, koordinator Grupe za istrage krivičnih djela visoke korupcije i pranja novca, vođa grupe za međunarodne potjernice, ekstradicije i transfer lica u Odsjeku za međunarodnu policijsku saradnju.

Njegovo prethodnik Zoran Brđanin ranije je, u obraćanju javnosti nakon odluke Vlade o njegovom razrešenju, saopštio da je odluka nezakonita i najavio novu tužbu Upravnom sudu, koji je dvije odluke prethodne vlade o njegovoj smjeni proglasio nezakonitim.

Prethodna Vlada premijera Dritana Abazovića dva puta je donosila odluku o razrešenju Brđanina sa mjesta direktora Uprave policije, a Upravni sud je takve odluke poništio.

Brđanin je na mjesto šefa policije vraćen 11. decembra prošle godine, tokom mandata Vlade Milojka Spajića, nakon što je je Upravni sud utvrdio da je njegova smjena, u Abazovićevom mandatu bila nezakonita.

Vlada Abazovića je 30.marta 2023. smijenila Brđanina, nakon što je njegov pomoćnik Dejan Knežević uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali i druga krivična djela.

Upravni sud Crne Gore poništio je, međutim, 5. jula rešenje Vlade kojim je Brđaninu 30. marta utvrđen prestanak mandata, prije isteka vremena na koje je postavljen.

Iz Upravnog suda je tada navedeno da rešenje Vlade o razrešenju Brđanina nije u skladu sa zakonom.

Nakon takve odluke Upravnog suda, Vlada na čijem čelu je bio premijer Abazović donijela je, međutim, novo rešenje o razrešenju Brđanina.

Sud je u novoj presudi, 7. decembra, utvrdio da je Vlada "ponovo donijela istovjetnu odluku, zanemarivši razloge i pravno shvatanje izraženo u prvoj presudi”.

Nakon druge odluke Upravnog suda, Vlada premijera Spajića vratila je Brđanina na čelo Uprave policije.

Dvadesetak dana nakon toga ministar unutrašnjih poslova Šaranović predložio je smjenu Brđanina, kao osnov navodeći negativno mišljenje skupštinskog Odbora za bezbjednost o Izvještaju o radu Uprave policije za 2022.godinu.

Brđanin je na čelo Uprave policije došao u februaru 2021., tokom mandata Vlade premijera Zdravka Krivokapića.

DPS: Vlada više ne postoji

Opoziciona Demokratska partija socijalista saopštila je, nakon sinoćnje odluke Vlade, da Vlada više ne postoji i da je jedino rješenje u za trenutnu situaciju vanredni parlamentarni izbori.

Poslanik DPS-a Nikola Janović rekao je na konferenciji za medije da će ta partija inicirati kontrolno saslušanje ministra Danila Šaranovića i premijera Milojka Spajića u vezi sa dešavanjima na sinoćnoj sjednici.

Vlada Crne Gore više ne postoji i jedini logičan epilog svega je da podnese ostavku", rekao je Janović, ocjenjujući da je Vlada “uvela Crnu Goru u anarhiju i bezakonje” i “sve više liči na veliki cirkus, a ne na ozbiljnu državnu politiku".

Janović je ocijenio da se na Vladi sinoć raspravljalo “čiji će partijski čovjek upravljati policijom”.

"Više od mene govori ministar koji podnosi prijavu protiv premijera i članova vlade za zloupotrebu službenog položaja, a i dalje sjedi u toj Vladi", rekao je i poručio “da je jedini izlaz da se vrati mandat građanima i da se pristupi organizaciji vanrednih parlamentarnih izbora".

Sinoćna sjednica, kako kaže Janović, dovoljno govori o stanju Vlade.

"Nijesmo smjeli da dođemo u situaciju da do tri sata ujutru čekamo da vidimo ko će biti čelnik Uprave policije. Ruši se ustavni poredak. Imamo dešavanja da ministar podnosi krivičnu prijavu protiv Vlade čiji je član", kazao je on.

XS
SM
MD
LG