Linkovi

Desetine američkih država tužile Gugl


ARHIVA - Logo kompanije "Gugl" ispred sedišta u Irvajnu, u Kaliforniji
ARHIVA - Logo kompanije "Gugl" ispred sedišta u Irvajnu, u Kaliforniji

Desetine američkih država u četvrtak su podnele tužbu protiv Gugla zbog kršenja zakona protiv monopola, tvrdeći da tehnološki gigant ima ilegalni monopol nad pretragom na internetu koji nanosi štetu potrošačima i marketinškim kompanijama.

Tužbu, koju je objavio glavni tužilac Kolorada Fil Vajser, u federalnom sudu u prestonici Vašingtonu su podnele države koje zastupaju glavni tužioci iz obe stranke. Tužbi su se pridružili glavni tužioci 34 drugih država, kao i prestonica i američke teritorije Gvam i Portoriko.

“Potrošači nemaju pristup benefitima konkurencije, među kojima su mogućnost pružanja usluga većeg kvaliteta i bolja zaštita privatnosti. Reklamnim agencijama se nanosi šteta kroz slab kvalitet i veće cene, koje na kraju plaćaju potrošači", naveo je Vajser u saopštenju.

Tužbi su se pridružili glavni tužioci Aljaske, Arizone, Kontektikata, Delavera, Havaja, Ajove, Ajdaha, Ilinoisa, Kanzasa, Mejna, Merilenda, Masačusetsa, Minesote, Nebraske, Nevade, Nju Hempšira, Nju Džerzija, Nju Meksika, Njujorka, Severne Karoline, Severne Dakote, Ohaja, Oklahome, Oregona, Pensilvanije, Roud Ajlenda, Južne Dakote, Tenesija, Jute, Vermonta, Virdžinije, Vašingtona. Zapadne Virdžinije i Vajominga.

Gugl je saopštio da se raduje prilici da se brani pred sudom.

Reč je o trećoj tužbi podnetoj protiv Gugla poslednja dva meseca dok Sekretarijat za pravosuđe i glavni tužioci širom SAD razmatraju različite načine na koje, po njihovom mišljenju, kompanija zloupotrebljava svoju ogromnu moć da bi nanela štetu drugim preduzećima, inovacijama i čak potrošačima koji njene usluge smatraju ključnim.

Tužbe u SAD, na više načina, predstavljaju pokušaj da se sustignu evropski regulatori koji proteklih nekoliko godina pokušavaju da se obračunaju sa Guglom, uglavnom preko ogromnih novčanih kazni, ali za sada bez primetnog efekta.

U sredu, 10 američkih država predvođene republikanskim glavnim tužiocima podnele su tužbu protiv Gugla, optužujući ga za "postupke usmerene protiv konkurencije" u reklamiranju na internetu, uključujući i dogovor sa Fejsbukom da manipuliše prodajom.

Meta tužbe je suština Guglovog poslovanja - digitalne reklame koje su izvor gotovog celog profita kompanije, kao i novca kojim partnerska kompanija "Alphabet Inc" finansira buduće tehnološke projekte.

XS
SM
MD
LG