Linkovi

Superboul - 5. šampionska titula «Stilersa»


Pitsburški «Stilersi» su prekinuli 26-ogodišnju sušu u pogledu titule šampiona Nacionalne fudbalske lige, pobedom nad «Sihoksima» iz Sijetla rezulatom 21–10 u 40. Super boulu koji je održan u Detroitu. Saradnik Glasa Amerike Stiv Šaj, izveštava sa stadiona Ford fild, da je prvi Super boul trenera Bila Kauvera bila ukupno peta šampionska titula «Stilersa», čime je izjednačen rekord Nacionalne lige u američkom fudbalu.

Bil Kauer, trener sa najdužim stažom u fudbalskoj ligi, koji vodi «Stilerse» 14 godina, izgubio je svoje jedino prethodno finale od Dalasa, pre deset godina. Pitsburg se međutim sinoć pridružio timovima iz Dalasa i San Franciska, jedinim petostrukim pobednicima Super boula u istoriji NFL-a.

68 hiljada i 204 navijača, pretežno pitsburških, na stadionu ispunjenom do poslednjeg mesta, posmatralo je iznenađujuće jalovo prvo poluvreme. Posle poništenog tač dauna zbog prekršaja Darela Džeksona prilikom primanja lopte, ekipa iz Sijetla se pomirila sa vođstvom od 3-0, kada je Džoš Braun postigao fild gol sa udaljenosti od 47 jardi, 22 sekunde pre kraja prve četvrtine.

Posle učestalih prekršaja i izgubljene lopte, Pitsburg je konačno dospeo na semafor manje od dva minuta pre kraja poluvremena. Posle dodavanja od 37 jardi Hajnsu Vordu, na liniju tri jarda tima iz Sijetla, kvoterbek Ben Retlisberger je doveo «Stilerse» u vođstvo od 7-3, kada se ušunjao iza gol linije. Kako je to video trener pobednika, Bil Kauer: «Naša odbrana je pojačala igru kada je to bilo potrebno… Mislim da je to bila glavna stvar u prvom poluvremenu. Ja i ne znam da li smo ijednom osvojili deset metara pre druge četvrtine, jer nam ništa nije polazilo za rukom. Zbog toga, kada smo završili poluvreme vođstvom od 7-3, to je bilo veoma dobro.»

Jednu igru posle početnog udarca u drugom poluvremenu, bek Vili Parker je projurio kroz prazan prostor 75 jardi i povećao vođstvo «Stilersa» na 14-3. Ipak, «Sihoksi» se nisu predali, Keli Herndon je presreo jedno Retlisbergerovo dodavanje u blizini gol linije Sijetla i preneo loptu sve do protivničkih 20 jardi. To je kvoterbeku Matu Haselbeku omogućilo da dobaci loptu 16 jardi udaljenom Džeremiju Stivensu i smanji razliku na 14-10.

Ipak, pokušaji Sijetla da preuzme vođstvo su se završili početkom četvrte četvrtine, kad je Ajk Tejlor presekao Haselbekovo dodavanje. Kvoterbek «Sihoksa» je posle utakmice rekao da su njegov tim upropastile – greške: «Ne možte da napravite greške kakve smo mi napravili i očekujete da ćete pobediti dobar tim kao što je ovaj. Mislim da su ‘Stilersi’ igrali dovoljno dobro za pobedu, a da mi nismo, tako da im treba odati priznanje. Razočaran sam, teško je, ali šta da se radi.»

Prilikom sledećeg napada, Pitsburg je jednu uigranu kombinaciju pretvorio u tačdaun, kada je Antuan Rendl preuzeo loptu od kvoterbeka Bena Retlisbergera i dodao Hajnsu Vordu, proglašenom za najvrednijeg igrača Super boula, koji je postigao tač daun i konačni rezultat 21-3.

XS
SM
MD
LG