Linkovi

Članovi vladajuće stranke Zimbabvea o Mugabeovoj smeni


Demonstracije u Harareu

Članovi vladajuće partije Zimbabvea ZANU-PF razgovaraće u nedelju o smeni Roberta Mugabea sa mesta predsednika države i stranke, prenosi Rojters.

Dvoje anonimnih članova te stranke reklo je Rojtersu da će na vlast ponovo postaviti smenjenog predsednika Emersona Mnangagvu i smeniti Mugabeovu suprugu koja bi, kako je sam odlučio, trebalo da ga nasledi na mestu predsednika.

U Harareu, i drugim gradovima širom Zimbabvea održani su protesti na kojima su demonstranti pozvali predsednika Roberta Mugabea da podnese ostavku. Vojska koja je ranije sprečavala održavanje protesta, danas se priključila demonstrantima.

Mugabe već nekoliko dana odbija da podnese ostavku uprkos vojnoj akciji koja je izvedena, I apelu članova njegove stranke ZANU-PF, opozicije I brojnih političkih aktivista.

Odbrambene snage Zimbabvea zauzele su u sredu ključne institucije u zemlji, a predsenika Roberta Mugabea I njegovu suprugu smestile u kućni pritvor.

Takođe su uhapšeni I neki od Mugabeovih bliskih saradnika, a veruje se da je reč pristalicama Mugabeove supruge Grejs, koja je htela da bude izabrana za potrpedsednicu. Da bi mogao da je postavi na tu poziciju, Robert Mugabe je pre dve nedelje otupustio potpredsednika Emersona Mnangagvu, za kojeg se veruje da stoji iza vojne akcije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG