Linkovi

Predsednik Zimbabvea sa suprugom u kućnom pritvoru posle vojne akcije


Predsednik Zimbabvea, Robert Mugabe, levo, sa svojom suprugom Grejs uzvikuje partijske slogane tokom mitinga solidarnosti u Harareu, u sredu, 8. novembra 2017.
Predsednik Zimbabvea, Robert Mugabe, levo, sa svojom suprugom Grejs uzvikuje partijske slogane tokom mitinga solidarnosti u Harareu, u sredu, 8. novembra 2017.

Vladajuća partija u Zimbabveu objavila je na društvenim mrežama da su predsednik Robert Mugabe i njegova porodica uhapšeni juče u akciji koja sve više podseća na pokušaj svrgavanja dugogodišnjeg predsednika.

Nalog na Tviteru ranije je bio korišćen za objavljivanje partijskih uverenja ali nije bilo moguće iz nezavisnih izvora potvrditi te navode.

Pomenuti tvit odnosi se na nedavno smenjenog potpredsednika Emersona Mnangagva, koga je Mugabe prošle nedelje optužio za nelojalnost i pripremu preuzimanja vlasti. Gde se nalazio Mnangagva rano u utorak nije bilo poznato - južnoafrički zvaničnici nisu potvrdili glasine da je on u susednoj Južnoj Africi, iako su članovi moćne asocijacije vojnih veterana rekli reporterima prošle nedelje da je on planirao da ode u Južnu Afriku nakon što je pobegao iz Zimbabvea prošle nedelje.

Vojska Zimbabvea saopštila je danas da ne preuzima vlast i da su predsednik Mugabe i njegova porodica bezbedni.

Portparol odbrambenih snaga Zimbabvea izjavio je da se vojska usmerava na pojedince koji pokušavaju da stvore haos.

“Mi samo ciljamo na kriminalce u okruženju Mugabea koji čine krivična dela koja izazivaju socijalnu i ekonomsku patnju u zemlji, kako bismo ih priveli pravdi. Što pre okončamo svoju misiju, očekujemo da će se situacija vratiti u normalu.”

Vladajuća partija Zimbabvea optužila je komandanta oružanih snaga za izdaju nakon što je on zapretio da će intervenisati u političkim poslovima zemlje. Trenutne tenzije proširile su se prošle nedelje kada je Mugabe otpustio svog zamenika Emersona Mnangagvu i optužio ga da je nelojalan i da hoće da preuzme vlast. Šef vojske, general Konstantino Čivenga upozorio je da će se umešati ukoliko Mugabe ne prestane sa pokušima da očisti vladajuću partiju, Zanu PF, od pristalica Mnangagve.

Situacija je ostala napeta u glavnom gradu dok Zimbabvejci, kako oni u zemlji, tako i u inostranstvu, pomno prate događanja i pitaju se o sudbini 93 godine starog predsednika, koji je vodio tu južnoafričku naciju od 1980. Za to vreme, ekonomija je gotovo propala, a Zimbabve je postao na Zapadu prokažena država zbog optužbi za kršenje ljudskih prava.

"Želimo da bude više nego jasno da ovo nije vojno preuzimanje vlasti", rekao je portparol vojske, generalmajor SB Mojo u izjavi datoj rano jutros. "To što rade odbrambene snage Zimbabvea je pacifizacija degenerisane političke, socijalne i ekonomske situacije u našoj zemlji, koja bi, da joj se nismo posvetili, mogla rezultirati nasilnim konfliktom".

"Mi samo ciljamo kriminalce oko njega, koji su počinili zločine koji su izazvali socijalnu i ekonomsku patnju u zemlji, sa ciljem da ih dovedemo pred lice pravde", rekao je.

Saopštenje je usledilo nakon izjava svedoka da su čule najmanje tri eksplozije i velika razmena vatre u glavnom gradu Harareu rano u sredu.

Svedoci su takođe rekli da su vojna vozila i vojnici bili na ulicama u sredu rano ujutro, nekoliko sati nakon što su vojnici preuzeli televiziju ZBC. Lonalni stanovnici rekli su da su umesto uobičajenih vesti u 11 sati uveče, emitovani muzički spotovi.

Vojnici stoje pokraj vojnih vozila ispred Hararea, Zimbabve, 14. novembar 2017.
Vojnici stoje pokraj vojnih vozila ispred Hararea, Zimbabve, 14. novembar 2017.

Portparol Ambasade SAD u Harareu rekao je za Glas Amerike da ulice izgledaju mirno i da nema potvrde pojavljivanja vojnih vozila. Ambasada je upozorila Amerikance preko svog sajta da ostanu u svojim domovima i da rade od kuće u sredu. Rekli su da će ambasada minimalizovati svoje osoblje i biti zatvorena za javnost.

Kanadska ambasada, preko Tvitera, saopštila je u rano u sredu da je "pojačana vojna aktivnost u Harareu", ali nije dala nikakve detalje. Ambasada, saopšteno je, biće zatvorena u sredu.

Stejt dipartment je saopštio da "ohrabruje sve Zimbabvejce da sporovima pristupe mirno i staloženo, sledeći demokratski, transparentan i ustavni proces rešavanja razlika".

U utorak, vladajuća partja Zimbabvea optužila je šefa oružanih snaga za "delo izdaje", nakon što je on zapretio intervencijom zbog političkih afera u zemlji.

Saopštenje partije ZANU-PF objavljeno je usred zabrinutosti da bi vojska mogla da preuzme akciju svrgavanja Mugabea.

Svedoci su u sredu javili da se tenkovi i oklopna vozila kreću putevima izvan glavnog grada.

Postojeća tenzija izazvana je prošle nedelje kada je Mugabe smenio svog zamenika, Emersona Mnangagvea i optužio ga za nelojalnost i kovanje zavere za preuzimanje vlasti. Mnogi posmatrači videli su taj potez kao korak ka postavljanju Mugabeove supruge, Grej Mugabe, na mesto potpredsednice. To bi prvu danu stavilo u poziciju da postane predsednica nakon što se njen 93 godine star suprug povuče ili umre.

Prva dama Zimbabvea, Grejs Mugabe, u sredini, korača pored predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea na ceremoniji preimenovanja međunarodnog aerodroma u Harareu u Robert Mugabe međanrodni aerodrom u Harareu, u četvrtak, 9. novembra 2017.
Prva dama Zimbabvea, Grejs Mugabe, u sredini, korača pored predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea na ceremoniji preimenovanja međunarodnog aerodroma u Harareu u Robert Mugabe međanrodni aerodrom u Harareu, u četvrtak, 9. novembra 2017.

Na konferenciji za štampu u ponedeljak, čelnik oružanih snaga Zimbabvea, general Konstantino Čivenga, upozorio je da bi mogao da se "umeša" ukoliko Mugabe ne obustavi čišćenje stranke ZANU-PF od pristalica Mnangagvae. Na desetine ljudi je uhapšeno nakon što je potpredsednik smenjen 5. novembra.

U sapštenju ZANU-PF od utorka, koje je potpisao partijski sekretar za informisanje, Sajmon Kaja Mojo, kaže se da su komentari Čivenge "jasno proračunati sa ciljem narušavanja mira i stabilnosti nacije" i zamišljeni da "podstiču pobunu i nasilnu promenu ustavnog poretka".

Mnangagva, star 75 godina, godinama je viđen kao naslednik predsednika i ima snažnu podršku u vojsci. Grejs Mugabe, stara 52, ima podršku mladih partijskih snaga i veruje se da je ona uredila smenjivanje drugog potpredsednika, Đojsa Muđure, 2014. godine.

Sebastian Mhofu u Harareu učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG