Linkovi

U toku pregovori o Mugabeovom odlasku s vlasti


Vojska ispred rezuidencije Roberta Mugabea

Politička kriza u Zimbabveu i dalje traje. Predsednik Robert Mugabe, koji je na vlasti skoro 40 godina, je u kućnom pritvoru nakon što je vojska preuzela kontrolu nad zemljom, u kratkoj, nenasilnoj operaciji.

Predstavnici opozicije, civilnog društva i religijskih grupa apeluju na predsednika Roberta Mugabea da ode s vlasti.

Pojedini izvori tvrde da 93-godišnji Mugabe odbija da preda vlast tranzicionoj vladi.

U nekim izveštajima se pominje I da su se nekadašnji potpredsednik Emerson Mnangva I lider opozicije Morgan Tsvangiraj vratili iz egzila kako bi učestovali u vlasti.

Prva dama Zimbabvea Grejs Mugabe sedi pored potpredsednika Emersona Mnangagve, februar 2016.
Prva dama Zimbabvea Grejs Mugabe sedi pored potpredsednika Emersona Mnangagve, februar 2016.

Rojters prenosi da su Mugabe I njegova supruga Grejs u kućnom pritvoru u predsedničkoj rezidenciji u Harareu.

Kriza je počela u ponedeljak kada je komandant oružanih snaga general Konstantino Čivenga upozorio da bi mogao da se umeša ako Mugabe ne prestane sa čistkom pristalica Mnangagve iz svoje partije ZANU-PF.

Nekoliko desetina ljudi je uhapšeno nakon što je Mugabe smenio potpredsednika 5.novembra, a potom najavio da će na njegovo mesto postaviti svoju suprugu koja bi mogla da nasledi Mugabea posle njegove smrti ili penzionisanja.

Na ulicama Hararea nalaze se tenkovi koji su blokirali zgradu parlamenta. Preuzeta je I nacionalna televizija, ali je vojska institirala na tome da nije reč o “akciji preuzimanja vlasti.”

Vojska na ulicama Hararea
Vojska na ulicama Hararea

Lideri nekoliko zemalja Južne Afrike sastali su se u susednoj Bocvani kako bi razgovarali o krizi u Zimbabveu. U zajedničkoj izjavi više od 100 predstavnika organizacija civilnog društva, Mugabe se poziva da “mirno preda vlast I otvori put procesu u kojem će učestvovati svi akteri I koji će odrediti budućnost Zimbabvea.”

Mnangagva, koji ima 75 godina, već godinama važi za naslednika predsednika I ima snažnu podršku vojske. Grejs Mugabe, 52-godišnja supruga Roberta Mugabea, ima podršku u partijskoj omladini, a veruje se da je imala udela I u smeni bivšeg potpredsednika Džojsa Mujurua 2014.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG