Linkovi

Mugabe prvi put u javnosti, nejasan kraj krize u Zimbabveu


Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe na Univerzitetu u Harareu

Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe pojavio se u javnosti prvi put otkad je u kućnom pritvoru, posle vojne akcije koja je ličila na pokušaj njegovog svrgavanja.

Mugabe je prisustvovao ceremoniji diplomiranja studenata u Harareu.

I dalje nije jasno kako će biti rešena politička kriza u Zimbabveu. Vojska insistira da nije reč o državnom udaru, a veteran su operaciju nazvali “nenasilnom korekcijom”.

Tokom jučerašnjeg dana predstavnici opozicije, civilnog društva I regligijskih grupa pozvali su Mugabea da preda vlast nakon vojne akcije. Lider opozicije Morgan Cvangiraj rekao je da “Mugabe mora da podnese ostavku, u skladu sa osećanjima I očekivanjima naroda, a da se njegovo nasleđe I doprinos Zimbabveu biti uzet u obzir.”

Ipak, pojedini mediji su preneli da Mugabe to odbija I da je predsednik Južnoafričke republike Džejkob Zuma preneo parlamentu da je “prerano donositi bilo kakvu konačnu odluku”.

Donald Jamamoto, pomoćnik američkog državnog sekretara za Afriku rekao je da se nada da je “Zimbabve spreman da uđe u tranziciju ka novoj eri.”

Neke od ključnih figura u zimbabveanskoj opoziciji predlažu tranzicionu vladu koja bi vodila zemlju do izbora planiranih za sledeću godinu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG