Linkovi

Demokrate pokušavaju da pooštre kontrolu prodaje oružja


ARHIVA - Učenici na jednom od skupova ispred zgrade Kongresa u Vašingtonu, na kojem su tražili strožiju konrolu prodaje oružja (Foto: AP/Jose Luis Magana)
ARHIVA - Učenici na jednom od skupova ispred zgrade Kongresa u Vašingtonu, na kojem su tražili strožiju konrolu prodaje oružja (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Predstavnički dom američkog Kongresa glasa o drugom zakonu o kontroli prodaje oružja, dan pošto je u tom telu usvojen ključni predlog, kojim se provera podataka kupaca proširuje i na one koji oružje kupuju preko interneta ili na sajmovima.

Predlog je usvojen sa 240 glasova za i 190 protiv, pretežno po stranačkoj liniji. Demokrate tvrde da je zakon - veliki korak u suočavanju sa problemom oružanog nasilja u zemlji.

"Ovde nije reč o oduzimanju oružja već o sprečavanju da oružje dospe u ruke ljudi koji rade loše stvari a za koje možemo da predvidimo da su opasni”, rekao je demokrtaski kongresmen iz Merilenda ​Steni Hojer.

Njegov republikanski kolega iz Alabame Bredli Birn bio je vrlo oštar:

"Gospodine predsedavajući, imam jednu vest za vas iz većine - vlasnici oružja u Americi gledaju ovu debatu, znaju o čemu se ovde radi i da je ovaj predlog samo varka, da bi se polako narušio Drugi amandman i naš Ustav”.

Predstavnički dom sada glasa o drugom zakonu, koji predviđa da se vreme provere podataka kupaca oružja, koja nekad traje svega nekoliko minuta, produži u nekim slučajevima na najmanje deset dana.

Dva zakona će verovatno naići na snažniji otpor u Senatu koji kontrolišu republikanci. Protivnici predloga kažu da on ni na koji način neće sprečiti kriminalce da se domognu oružja. Predsednik Tramp rekao je da podržava širu proveru podataka kupaca oružja.

XS
SM
MD
LG