Linkovi

Raste pritisak na Vašington da pooštri propise o kupovini oružja


Učesnici "ležećeg" protesta zbog masakra na Floridi, ispred Bele kuće

Predsednik SAD Donald Tramp podržava napore da se pooštri federalna bezbednosna provera onih koji kupuju oružje, saopšteno je iz Bele kuće posle masovnog ubistva u školi na Floridi. Širom zemlje sve su glasniji zahtevi da se preduzme pravna akcija kako bi se sprečila masovna ubistva.

Anketa Vašington Posta i ABC Njuza sprovedena u ponedeljak, pokazala je da 86 odsto ispitanih koji se identifikuju kao demokrate ocenjuje da je striktnija kontrola kupovine oružja mogla da spreči tragediju na Floridi, dok 67 odsto onih koji se identifikuju kao republikanci smatra da stroži zakoni ne bi sprečili masakr.

Više od tri četvrtine ispitanika iz obe grupe smatra da su efektivnije provere mentalnog zdravlja mogle da spreče napad. Ukupno 77 odsto ispitanih ocenjuje da Kongres ne radi dovoljno na tome da spreči masovna ubistva u SAD, a 62 odsto to kaže za Trampa.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders rekla je da je protekle nedelje Tramp razgovarao sa republiknaskim senatorom iz Teksasa Džonom Korninom o dvostranačkom predlogu koji je načinio sa demokratom Krisom Marfijem, dugogodišnjim protivnikom slobodne kupovine oružja. Taj predlog, o kome se još pregovara, trebalo bi da poboljša bezbednosne provere pri kupovini oružja. Predlog Kornin-Marfi podržali su I republikanci I demokrate, ali je usvajanje predloga o naoružanju u Kongresu često zaustavljano zbog oštrih političkih podela.

U međuvremenu, širom zemlje protestuju učenici. Ispred Bele kuće održan je simboličan „ležeći“ protest. Pokret učenika širom zemlje poziva Vašington da pooštri kontrolu naoružanja. Protesti se održavaju uporedo sa sahranama žrtava pucnjave na Floridi.

Predsednik Tramp će sa učenicima razgovarati ove nedelje. Oni koji su preživeli masakr, najavljuju proteste u Vašingtonu I ostalim gradovima u Americi u martu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG