Linkovi

Senat razmatra zakone o kontroli oružja


Nedelju posle masovnog ubistva u gej noćnom klubu u Orlandu, američki Senat trebalo bi da glasa o nizu prijedloga za zabranu prodaje oružja osumnjičenim teroristima i strožiju provjeru kupaca vatrenog oružja. Još nije poznato da li bilo koji prijedlog za kontrolu oružja može da bude usvojen u Kongresu, u kojem Republikanci ističu da je za krvoproliće na Floridi kriv domaći terorizam, inspirisan Islamskom državom.

Crkvena zvona oglasila su se u Orlandu tačno nedelju dana nakon što je Omar Matin počeo da puca u noćnom klubu Pulse. Danju, ožalošćene porodice sahranjuju svoje najbliže.

“Nismo ništa uradili. Apsolutno ništa. Ne mogu više da podnesem stalno ubijanje nevinih i izostanak akcije u Kongresu”, odlučno je poručio je demokratski senator Kris Marfi.

Demokrate su govorile u Senatu 15 sati, zahtijevaći da se glasa o davno podnijetom zakonskom prijedlogu za suzbijanje oružanog nasilja.

“Dosta je. Dosta je. Dosta je. Ne možemo da nastavimo rad kao da se ništa nije dogodilo”, kazao je demokratski senator Kori Buker.

Republikanci smatraju da je pogrešno usredsrediti se na kontrolu oružja.

“Potrebna nam je strategija da porazimo Islamsku državu, koja je inspiracija za ove domaće napade”, smatra republikanski senator Džon Kornin.

Međutim, republikanci su pristali da kasnije danas glasaju o predloženim mjerama.

“Republikanci su se obavezali da će podnijeti dva prijedloga za glasanje: jedan obuhvata proširivanje provjera kupaca, dok se drugim onemogućava teroristima da kupe oružje", izjavio je Kris Marfi.

Takođe se očekuje glasanje o republikanskim alternativama, kojima se potvrđuju prava vlasnika oružja.

“Ne želimo da teroristi budu u mogućnosti da uđu u prodavnicu i kupe oružje. i ne želimo da se ospore ustavna prava nevinom građaninu, koji poštuje zakon, zato što se greškom našao na spisku sa teroristima. To nije komplikovano” - poručuje republikanski senator Pet Tumi.

Međutim, malo je vjerovatno da će Senat, ali i Predstavnički dom, preduzeti akciju u pogledu kontrole oružja.

“Da li zaustavljate teroriste ugrožavanjem Drugog amnadmana? Ne, terorizam se ne sprečava na taj način”, smatra Pol Rajan, predsjedavajući Predstavničkog doma.

To je, očekivano, i stav najvećeg lobija koji zastupa vlasnike oružja.

“Ideja da će veća kontrola oružja da spriječi nekog džihadistu koji misli da će da ostvari mučeništvo ubijanjem nevinih ljudi stvarno odvlači pažnju s ozbiljne prirode problema s kojim se suočavamo”, izjavio je Kris Koks, predstavnik Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja.

Predsjednik Obama je prošle nedelje u Orlandu apelovao da se prevaziđu političke podjele.

“Zagrlio sam ožalošćene članove porodica i roditelje. I pitali su me “Zašto se ovo i dalje događa?” I molili su da uradimo više da zaustavimo krvoproliće. Politka ih ne interesuje.”

I Demokrate i republikanci strahuju da napad u Orlandu neće biti poslednje masovno ubistvo u Americi. Za sada, to je jedina stvar u pogledu koje postoji saglasnost.

XS
SM
MD
LG