Linkovi

Darku Šariću ukinuta prvostepena presuda za pranje novca


Arhiva - Darko Šarić (Foto: RSE/Vesna Anđić)
Arhiva - Darko Šarić (Foto: RSE/Vesna Anđić)

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Darko Šarić osuđen za pranje novca.

Šarić je prvostepenom presudom bio osuđen za dva krivična dela pranje novca na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina, a Nebojša Jestrović je bio osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina.

Zbog krivičnog dela pranje novca u produženom trajanju bili su osuđeni Predrag Milosavljević, Zoran Ćopić i Marinko Vučetić na zatvorske kazne od po četiri godine, Radovan Štrbac na kaznu od sedam godina i Stevica Kostić na kaznu od dve godine, izvestio je Fonet.

Zbog krivičnog dela pranje novca osuđeni su bili Aguš Erdinč na tri godine i Goran Vučković i Goran Bogdanović na po dve godine, dok su zbog pranja novca u podstrekavanju Boban Stojiljnović i Bojan Stanojković bili osuđeni na po četiri godine, a zbog pranja novca u produženom trajanju Marko Dabović bio osuđen na tri godine.

U drugostepenoj odluci Apelacionog suda navodi se da je prvostepena presuda ukinuta u osuđujećem delu u odnosu na sve okrivljene, kao i u delu kojim je odbijena optužba prema Dušanu Kovačeviću i Nebojši Spasiću i u tom delu je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Kako se navodi, optužnicom je Šariću stavljeno na teret krivično delo pranje novca u produženom trajanju, a Jestroviću, Krloviću, Milosavljeviću, Štrbcu, Ćopiću, Vučtiću, Dubravki Štrbac i Stevici Kostiću krivično delo udruživanja radi vršenja krivičnog dela i krivično delo pranje novca.

"Prvostepeni sud je propustio da odluči i o krivičnom delu udruživanja radi vršenja krivičnog dela koje je okrivljenima stavljeno na teret, pa se radi o nepotpuno rešenom predmetu optužbe", naveo je Apelacioni sud.

Dodaje se da je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka i zbog toga što je njena izreka nerazumljiva i protivrečna sama sebi, a u obrazloženju nisu dati dovoljni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su potpuno nejasni i u znatnoj meri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude.

Darku Šariću je jula 2021. Vrhovni kasacioni sud Srbije ukinuo pravosnažnu presudu od 15 godina zatvora kojom je bio osuđen na 15 godina zatvora za šverc više od pet tona kokaina iz Južne Amerike - vrativši predmet na ponovno odlučivanje.

Decembra 2021. ukinut mu je pritvor i određena mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Aprila 2022. Šariću i još četvorici osumnjičenih određen je pritvor. Na teret im je tada stavljeno udruživanje radi vršenja krivičnih dela, teško ubistvo, nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, izazivanja opšte opasnosti i zloupotreba službenog položaja.

XS
SM
MD
LG