Linkovi

Regionalnom saradnjom protiv kriminala


Ministri policije Crne Gore Raško Konjević, Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i Srbije Ivica Dačić potpisuju u Sarajevu Izjavu o zajedničkoj saradnji (Autor MUP CG)
Ministri policije Crne Gore Raško Konjević, Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić i Srbije Ivica Dačić potpisuju u Sarajevu Izjavu o zajedničkoj saradnji (Autor MUP CG)

Ministri policije Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisali su danas u Sarajevu Izjavu o zajedničkoj saradnji u oblasti bezbednosti,

Tokom boravka u glavnom gradu BiH premijer Srbije Ivica Dačić je imao sastanak i u Predsedništvu Bosne i Hercegovine, kao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Premijer Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Sarajevu sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem i članom Predsedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i tom prilikom sagovornici su zaključili da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i da postoji perspektiva daljeg unapređenja u svim aspektima.

Pozdravljen je i napredak Srbije ka EU, što je ocenjeno i kao podsticaj BiH da bržim koracima ide ka evropskim integracijama, ističe se u saopštenju izdatom posle sastanka. Tokom boravka u Sarajevu, Dačić je sa ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem i ministrom unutrašnjih poslova Crne Gore Raškom Konjevićem potpisao Izjavu o zajedničkoj saradnji u oblasti bezbednosti, kojom su potvrđene namere o daljoj regionalnoj saradnji na polju borbe protiv organizovanog kriminala i svih oblika terorizma:

"Namera naše tri zemlje, i o tome smo danas razgovorali, je da uspostavimo efikasnu i pravovremenu razmenu informacija u borbi protiv prekograničnih pretnji i pojavnog oblika prekograničnog kriminala. I to kroz zajednički centar za prekograničnu saradnju BiH, Crne Gore i Srbije, koji će biti smešten u Trebinju", kazao je Radončić.

Odgovorajući na pitanja novinara u Sarajevu, srpski premijer je rekao da narkobos Darko Šarić nije ni u Srbiji, niti u Crnoj Gori ili Bosni i Hercegovini i da o tome gde se on nalazi treba pitati međunarodnu zajednicu. Dačić je na pitanje o odnosima sa Aleksandrom Vučićem rekao da očekuje i dalje dobru saradnju i da ne veruje da će ga lider SNS iskoristiti i odbaciti:

"Ja sa gospodinom Vučićem imam dobar odnos, korektan. Sve što smo do sada radili smo radili u najboljem interesu Srbije. Doneli smo teške i rizične odluke, ali odluke koje su odvele Srbiju najbliže u njenoj istoriji ka EU. Tako da očekujem dobru sararnju i u narednom periodu."

Konačno, predsedavajući Saveta ministara BIH Vjekoslav Bevanda i premijer Srbije Ivica Dačić dogovorili su danas da će zajednička sednica Saveta ministara BiH i Vlade Srbije biti održana krajem novembra u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG