Linkovi

Danska ukinula buduće isporuke oružja Saudijskoj Arabiji


Danski ministar inostranih poslova, Anders Samuelsen, govori na konferenciji za štampu u Kopenhagenu, Danska, 30. oktobra 2018.
Danski ministar inostranih poslova, Anders Samuelsen, govori na konferenciji za štampu u Kopenhagenu, Danska, 30. oktobra 2018.

Danska je suspendovala buduća odobrenja za izvoz oružja i vojne opreme Saudijskoj Arabiji, kao odgovor na ubistvo disidentskog saudijskog novinara i ulogu kraljevstva u konfliktu u Jemenu, saopštilo je dansko Ministarstvo spoljnih poslova u četvrtak.

Nemačka je takođe suspendovala dozvole za budući izvoz oružja i zaustavila svu prodaju oružja, dok je Francuska u ponedeljak saopštila da će uskoro odlučiti o sankcijama zbog ubistva Kašogija u Saudijskom konzulatu u Istanbulu prošlog meseca.

Saudijska Arabija jedna je od najvećih uvoznica oružja na svetu. Ona predvodi vojnu koaliciju koja se bori u građanskom ratu u Jemenu, u kome je ubijeno na desetine hiljada ljudi i u kome je izazvana velika humanitarna katastrofa.

"Uz nastavak pogoršavanja ionako užasne situacije u Jemenu i uz ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, sada imamo novu situaciju", rekao je ministar spoljnih poslova Danske, Ander Samuelsen u izjavi.

Danska je izdala 10 takvih dozvola prošle godine, kažu u ministarstvu. Već izdate dozvole neće biti poništene, rekao je portparol.

U međuvremenu, predsednik SAD Donald Tramp u sredu je pohvalio Saudijsku Arabiju zbog pomoći da se spuste cene nafte, dok se intezivira pritisak na Sjedinjene Države da se uvedu sankcije bliskoistočnom savezniku zbog ubistva Kašogija.

XS
SM
MD
LG