Linkovi

Hiljade dece umrle od gladi u Jemenu


Jednogodišnja devojčica u bolnici u Jemenu, 3. novembar 2018.
Jednogodišnja devojčica u bolnici u Jemenu, 3. novembar 2018.

Gotovo 85.000 dece, mlađe od pet godina, možda je umrlo od ekstremne gladi u Jemenu od kako je Saudijska Arabija intervenisala u građanskom ratu u toj zemlji 2015. godine, saopštila je u sredu humanitarna organizacija "Save the Children".

U Jemenu u sredu boravi specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Martin Grifits, dok zapadne zemlje vrše pritisak da se proglasi primirje i obnove mirovni napori za okončanje sukoba koji je doveo do najveće humanitarne krize u svetu.

Organizacija "Save the Children" saopštila je da je prema konzervativnim procenama, zasnovanim na podacima Ujedinjenih nacija, oko 84.700 dece koja su patila od akutne neuhranjenosti, možda umrlo od aprila 2015. do oktobra 2018. godine.

"Užasnuti smo podatkom da je oko 85.000 dece u Jemenu možda umrlo od ekstremne gladi od početka rata. Za svako dete koje su ubile bombe i meci, desetine umiru od gladi i bolesti, koje je moguće sprečiti", navodi se u saopštenju organizacije.

Izgladneli dečak u bolnici u Hodeidi u Jemenu
Izgladneli dečak u bolnici u Hodeidi u Jemenu

Prema poslednjim dostupnim podacima Ujedinjenih nacija iz 2016. godine, u ratu u Jemenu poginulo je više od 10 hiljada osoba.

Međutim, svetska organizacija nije iznela podatke o broju osoba koje su umrle od gladi, ali je prošlog meseca upozorila da bi polovina populacije (oko 14 miliona ljudi) uskoro mogla da bude na ivici gladi i zavisna od humanitarne pomoći.

Prema bazi podataka "The Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED)", koja prati nasilje u Jemenu, oko 57 hiljada ljudi ubijeno je od početka 2016. godine.

Koalicija, koju predvodi Saudijska Arabija, intervenisala je u Jemenu u martu 2015. godine da bi na vlast vratila međunarodno priznatu vladu koju su godinu ranije zbacili pripadnici plemena Huti, koji kontrolišu najgušće naseljena područja te zemlje.

Izaslanik Ujedinjenih nacija bi u jemenskoj prestonici Sani trebalo da sa liderima Hutija razgovara o održavanju mirovnih pregovora u Švedskoj narednog meseca, na kojima bi bio postignut dogovor o mirovnom okviru pod prelaznom vladom.

Pripadnici plemena Huti nisu prisustvovali mirovnim pregovorima u septembru, a Kuvajt je ponudio avionski prevoz za sve strane kako bi osigurao njihovo učešće na razgovorima u Stokholmu.

XS
SM
MD
LG