Linkovi

"Džuntint" postao nacionalni praznik kojim se obeležava kraj ropstva


Predsednik SAD Džo Bajden potpisuje zakon kojim se 19. jun proglašava federalnim praznikom koji obeležava kraj ropstva u zemlji (Foto: Rojters/Carlos Barria)
Predsednik SAD Džo Bajden potpisuje zakon kojim se 19. jun proglašava federalnim praznikom koji obeležava kraj ropstva u zemlji (Foto: Rojters/Carlos Barria)

Sjedinjene Države od četvrtka imaju novi nacionalni praznik kojim se obeležava kraj ropstva.

Predsednik Džo Bajden potpisao je zakon kojim se "Džuntint" (Juneteenth) ili 19. jun proglašava 11. federalnim praznikom, nakon što je predlog u sredu usvojen u Predstavničkom domu američkog Kongresa sa 415 glasova ZA i 14 PROTIV.

"Džuntint označava i dugu tešku noć ropstva i najavu vedrijeg jutra", rekao je Bajden u Beloj kući uoči potpisivanja zakona i dodao da je taj dan podsetnik na "užasne posledica ropstva u zemlji" u prošlosti i sadašnjosti.

"Velike nacije ne ignorišu najbolnije trenutke. Ne ignorišu te trenutke u prošlosti. Prihvataju ih. Velike nacije ne ignorišu stvari, već se suočavamo sa greškama koje smo počinili. Podsećanjem na te trenutke, počinjemo da zaceljujemo rane i da jačamo", rekao je predsednik na ceremoniji potpisivanja u Beloj kući.

"Džuntint" obeležava dan kada je poslednjim robovima u Americi, 1865. godine u Galvestonu, u Teksasu, rečeno da su slobodni, dve godine nakon što je potpisana Proklamacija o emancipaciji tokom građanskog rata, čime je okončano 246 godina ropstva u Sjedinjenim Državama.

To je prvi novi federalni praznik od kako je 1983. godine proglašen Dan Martina Lutera Kinga mlađeg.

"Federalnih praznika sa razlogom ima malo i njima se prepoznaju najvažnije prekretnice. Mislim da nema važnije od kraja ropstva u Sjedinjenim Državama", poručila je demokratska članica Predstavničkog doma Kerolin Maloni.

Zakonski predlog o novom prazniku prethodno je jednoglasno usvojen u Senatu, a glasalo se u trenutku kada članovi Kongresa pokušavaju da prevaziđu podele u pogledu policijske reforme, predložene posle ubistva Afromamerikanca Džordža Flojda tokom policijskog privođenja.

Republikanci u brojnim saveznim državama takođe usvajaju zakone za koje stručnjaci kažu da ograničavaju biračko pravo. Republikanci tvrde da je cilj da se spreče izborne nepravilnosti, dok demokrate ističu da se usvojenim merama podrivaju biračka prava manjina.

Velika većina američkih država već priznaje 19. jun kao praznik ili zvanično obeležava ili proslavlja taj dan. "Džuntint" je plaćeni praznik za zaposlene u državnim upravama u Teksasu, Njujorku, Virdžiniji i Vašingtonu.

Prema zakonu, uvojenom godinu nakon što su zemlju potresali protesti protiv rasizma i policijske brutalnosti, novi praznik će biti poznat kao Nacionalni dan nezavisnosti Džuntint.

XS
SM
MD
LG