Linkovi

Satirom i humorom protiv ruske propagande


Od ruske aneksije Krima, propagandna mašina Kremlja je smanjila obim nezavisnih medija i intenzivirala cinizam u pogledu politike i tekućih dogadjaja. Da bi se suprostavila tom problemu, jedna grupa ruskih novinara, “Meduza projekat”, prebacila je svoje operacije u Letoniju i fokusirala se na sadržaj na internetu i humor da bi privukla mlade Ruse. U Litvaniji program komičnih vesti koristi sličnu strategiju.

Ruska nacionalistička propagandna mašina je u punoj brzini pošto je aneksija Krima 2014. izazvala najgoru tenziju izmedju Istoka i Zapada od Hladnog rata. I dok ruske vlasti smanjuju prostor za nezavisno izveštavanje, jedna grupa ruskih novinara je pobegla od tog pritiska time što se preselila u glavni grad Letonije, Rigu.

Jer znate, velika količina propagande stvara neku vrstu lažne agende. A mi želimo da stvorimo istinsku agendu za naše čitaoce”, kaže osnivač projekta "Meduza", Galina Timčenko.

Galina Timčenko
Galina Timčenko

U baltičkim državama vlasti su odgovorile na propagandu Kremlja privremenom suspenzijom ruskih državnih medija koji su podstrekavali nemire. To su činile i pružanjem prostora nezavisnim ruskim medijima.

“Oni ruski novinari koji su napustili Moskvu i Sankt Peterburg, koji su napustili Rusiju i koji su osnovali sopstvene medije ovde su, do izvesne mere, pomogli da se suočimo sa tom propagandom”, ističe ministar inostranih poslova Estonije Edgars Rinkeviks.

Meduza ima za cilj da se obrati mladim Rusima koji su vešti na internetu i koji, za razliku od 80 odsto svojih sugradjana, nisu još zadojeni državnom televizijom.

“Ovi ljudi imaju više šanse da vide drugačiju Rusiju. Oni imaju više šanse da vide Rusiju bez aktuelne vlade i sadašnjeg predsednika. Zato mislimo da moramo da investiramo sve naše resurse tačno u ovu publiku”, smatra glavni i odgovorni urednik Meduze, Ivan Kolpakov.

Glavni fokus je korišćenje humora da bi se ukazalo na apsurdnu politiku i navodnu korupciju.

“Glavna stvar koju pokušavamo da postignemo je da učinimo vesti ponovo interesantnim i velikim za narod u Rusiji”, naglašava Kolpakov.

U glavnom gradu Litvarnije Vilnjusu, komični program pod nazivom “Držite se” je nedavno počeo verziju na ruskom jeziku kojim se ismeva ruska politika.

“Inspiracija nam je američki šou ‘Prošle nedelje večeras’ sa Džonom Oliverom. Takodje Džon Stjuart i Stiven Kolber”, navodi novinar Andrius Tapinas.

Taj program na internetu koji finansira javnost koristi satiru da dopre do onih koji govore ruski i cilj mu je da razobliči propagandu Kremlja.

“Mi ismevamo rusku politiku i rusku vladu. To prilično nedostaje na tržištu rekao bih. Jer unutar Rusije, nije preporučljivo iz zdravstvenih razloga da se bude vrlo kritičan ili čak ni malo kritičan prema vladi.”

Poput Meduze, Tapinas traga za novom generacijom Rusa koji uglavnom dobijaju informacije na internetu, ali su siti nacionalističke politike i potrebno im je da se iskreno nasmeju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG