Linkovi

Džon Stjuart odjavio svoj poslednji Dejli šou


Džon Stjuart je uvek govorio da je samo komičar. Medjutim, njegova karijera je pokazala da “samo komičar” može da promeni svet.

2010. godine je glasno vršio pritisak na Kongres da izdvoji milijarde dolara kako bi se obezbedila zdravstvena nega za vatrogasce i ekipe hitne pomoći koje su prve stigle na mesto terorističkih napada 11. Septembra. Kasnije je, bez privlačenja publiciteta, Stjuart formirao program za pomoć veteranima ratova u Iraku i Avganistanu da nadju posao na američkim TV stanicama. A sve to vreme nas je zasmejavao. I to – mnogo.

Vrhunska satira i britak um odlikovali su Stjuartovih 16 godina u voditeljskoj fotelji. Sinoć su se okupili brojni saradnici Dejli šoua, velike zvezde kao što su Stiv Karel, Olivija Man, Džon Oliver koji sada ima sopstvenu emisiju na mreži HBO, kao i novi voditelj Trevor Noa. Česte mete Dejli šoua, od Džona Mekejna i Bila O Rajlija do Vulfa Blicera i Hilari Klinton - dobili su priliku da Stjuartu ironično kažu zbogom.

Publika je u dugom redu čekala da udje na snimanje poslednje emisije Dejli šou sa Džonom Stjuartom.

“Stvarno sam uzbudjena i srećna, ovo je njegova poslednja emisija, biće posebna. Čekamo već satima da udjemo u studio”, kaže Džonov fan, Anabel.

Stjuartovi obožavaoci su, čekajući u redu, razgovarali o njegovom odlasku.

“U stvari je tužno. Imao je harizmu, umeo je da se poveže sa publikom, da prenese svoju poruku ljudima. Nisam siguran da drugi to mogu”, smatra Mažid Lahidjani.

“Ismevao je obe strane. Šalio se na svoj račun. Nije bio neko drugim drži predavanje”, ističe Ričard Engermiler.

“To što je radio je tako važno da mora da se nastavi, s njim ili bez njega”, kazala je gledateljka Ženeviv Teng.

Oštrice Stjuartovog humora nisu bili poštedjeni ni konzervativci ni liberali. Iako je insistirao na tome da nije pravi novinar, njegov humor i osećajnost prožimali su njegov rad i inspirisali novinare širom sveta.

2013. Stjuart je posetio egipatski satritični šou Al Bernameg, i razgovarao sa voditeljem, Basemom Jusefom. Džon je malo govorio na arapskom a zatim istakao moć satire.

“Ako vaš režim nije dovoljno jak da podnese šalu - onda nemate režim.”

Voditelji satiričnog programa Glasa Amerike na perijskom jeziku takodje kažu da su se ugledali na Stjuarta.

Novi voditelj, Trevor Noa, stigao je na snimanje finalne emisije, ali će, za mnoge, Dejli šou zauvek pripadati Stjuartu. On još nije saopštio šta planira posle Dejli šoa.

Nemam nikakve specifične planove. Puno ideja mi se mota po glavi. Na primer, večera, tokom radne nedelje, sa mojom ženom i decom, za koje sam iz više izvora čuo da su divni ljudi…”

XS
SM
MD
LG