Linkovi

Obama gost satiričnog TV programa


Predsednik Obama razgovara sa voditeljem Džonom Stjuartom na snimanju emisije "Daily show" 27. oktobra 2010.

Pet dana uoči izbora, predsjednik Barak Obama učestvovao je u popularnom satiričnom informativnom programu kako bi pomogao demokratama koji bi, prema anketama, mogli da pretrpe velike gubitke 2. novembra. U međuvremenu, u nekoliko država vode se tijesne trke za mjesta u Senatu.

Predsjednik Obama učestvovao je sinoć u satiričnoj emisiji “Dejli Šou”, kako bi pridobio podršku mladih birača. On je prvi predsednik koji se u toku svog mandata pojavio u popularnom programu.

Obama je bio uglavnom ozbiljan tokom nastupa, braneći rezultate svoje administracije.

Kandidovali ste se sa takvom smjelošću, govoreći - veliki lideri predvode u vreme velikih teškoća, mi smo oni koji su potrebni... Međutim, čini se da je povremeno prisutna određena bojažljivost, kada je riječ o zakonodavstvu. Ponekad nisam ni siguran šta je vaš cilj u pogledu zdravstvene zaštite”, izjavio je voditelj emisije "Dejli Šou" Džon Stjuart.

Džone, volim tvoju emisiju, ali se apsolutno ne slažem sa tobom kada je riječ o tom pitanju. Ne želim da te stavljam u isti koš sa političkim komentatorima, ali će 30 miliona ljudi imati zdravstveno osiguranje kao rezultat reforme

Popularni voditelj i komičar je tokom intervjua prenio raspoloženje mnogih birača koji su podržali Obamu 2008.

Kandidovali ste se uz veoma uzvišenu retoriku, govoreći o nadi i promjenama. Čini se međutim da se demokrate ove godine kandiduju uz parolu “ molimo vas, dajte nam još jednu šansu.” Kako smo za dvije godine, od nade i promjena došli do pitanja “Nećete ima dati ključeve, zar ne?”.

"Kada sam pobijedio i kada je počela tranzicija, razmotrili smo ekonomsku situaciju i mojo politički savjetnici su mi kazali da uživam sada, zato što će za dvije godine narod biti nezadovoljan. I to se upravo događa”, istakao je Obama.

Predsjednik je okončao učešće pozivom glasačima da izađu na birališta.

Obama gost satiričnog TV programa
Obama gost satiričnog TV programa

U međuvremenu, na Aljasci se vodi tijesna izborna trka za mjesto u Senatu. Republikancu Džo Mileru danas će podršku pružiti Sara Pejlin.

Slično predizborna situacija je i na Floridi. Čarli Krist, nezavisni kandidat i bivši republikanac, istakao je da su njegov protivnik, pokret “Čajanka” i Sara Pejlin opasni.

Na kraju jednog puta je ekstremizam, gdje se ukida pravo žena na abortus a biti umjeren znači prokletstvo. To je put kojim Sara Pejlin, pokret i Marko Rubio žele da nas odvedu. Riječ je opasnom putu”, upozorio je Krist.

Prema novoj anketi dnevnog lista Njujork Tajms i mreže SI-Bi-ES, biračka tijela koja su glasala za demokrate prije dvije godine, među kojima su žene, katolici i nezavisni birači, sada su naklonjena republikancima.

Inače, u novom izveštaju Centra za odgovornu politiku, navodi se da bi troškovi ovogodišnjih kongresnih izbora u Sjedinjenim Državama mogli da dostignu četiri milijarde dolara, što bi bila rekordna cena srednjoročnih izbora.

U izveštaju se navodi da će troškovi pojedinačnih kandidata, političkih partija i nezavisnih organizacija, biti za oko milijardu dolara veći od rekorda postavljenog 2006.


XS
SM
MD
LG