Linkovi

Bivši potpredsednik Džo Bajden u centru pažnje druge debate predsedničkih kandidata demokrata


Kandidati druge debate potencijalnih kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD, u Majamiju, 27. juna 2019.
Kandidati druge debate potencijalnih kandidata Demokratske stranke za predsednika SAD, u Majamiju, 27. juna 2019.

Bivši potpredsednik SAD Džo Bajden bio je u centru pažnje druge noći prvog kruga debate predsedničkih kandidata Demokratske stranke, navodeći na zaključak da on ima najbolje šanse da smeni republikanskog predsednika Donalda Trampa na izborima 2020.

Bajden trenutno vodi na listi onih koje bi demokratski glasači najviše voleli da vide kao predsedničkog kandidata, ali suočiće se sa nekim od najvećih rivala pred publikom u Majamiju, Florida, uz još milione onih koji će pratiti preko nacionalne televizije.

On se priključio debati zajedno sa devet drugih predsedničkih aspiranata, uključujući senatora iz Vermonta Bernija Sendersa, samoproklamovanog demokratskog socijaliste; senatorke iz Kalifornije Kamale Haris, bivše državne sekretarke za pravosuđe i gradonačelnika Pita Butidžedža iz grada Saut Benda u Indijani, na srednjem zapadu.

Bajden, saradnik predsednika Baraka Obame na poziciji potpredsednika, dva puta nije uspeo da osvoji nominaciju svoje partije za predsednika - 1988. i 2008. godine. Ali, on konstantno vodi u anketama na nacionalnom nivou ove godine, kako ispred rivala unutar Demokratske stranke, tako i ispred Trampa u hipotetičkom duelu na predsedničkim izborima 3. novembra 2020.

Bajdenovi najbliži izazivači su Senders i senatorka Elizabet Voren iz Masačusesa, glavni kandidati među desetoro koliko ih je bilo na bini dan ranije, u sredu, na debati koja je bila prvi veliki politički događaj kampanje 2020 i koju je posmatralo više od 15 miliona ljudi.

Bajden je nastojao da predstavi sebe kao stabilnu alternativu nepredvidivom Trampu, nekome ko bi obnovio narušene odnose SAD sa stranim saveznicima i poništio konzervativne politike kod kuće koje je Tramp usvojio.

Ali, progresivnije demokrate dovode u pitanje Bajdenove dobre namere i političku istoriju tokom četiri decenije u Vašingtonu, dok su tenutne glavne partijske figure agresivno krenule napred ka liberalnijem stajalištu po glavnim političkim temama, uključujući i zdravstvenu zaštitu, prava na abortus, poresku i imigracionu politiku.

Neki kritičari takođe navode da bi Bajden mogao da bude previše star da postane lider SAD. Sada 76 godina, Bajden bi sa 78 bio najstariji predsednik u prvom mandatu, ukoliko bi pobedio 73 godine starog Trampa i preuzeo kabinet u januaru 2021. Tramp mu se čestu ruga nazivajući ga "pospani Džo".

U farmerskoj državi na srednjem zapadu, Ajovi, Tramp je nedavno ocenjivao svoje moguće demokratske protivnike, rekavši za Bajdena: "Mislim da je on mentalno najslabiji i mislim da je Džo slab mentalno. Drugi imaju mnogo više energije".

Bajden, sa svoje strane, označio je Trampa kao "egzistencionalnu pretnju" za SAD.

U sredu, Vorenova, progresivna zakonodavka i nekada profesorka prava na Harvardu, rekla je: "Ja želim da vratim vlast narodu".

Govoreći o glavnim korporacijama, dodala je: "Ono što je nedostajalo je hrabrost, hrabrost u Vašingtonu da se krene na gigante. Ja imam hrabrost da krenem na njih".

Kasnije, Vorenova je rekla da, kao i Senders, podržava zdravstveni sistem koji bi vodila vlada i koji bi mogao da okonča zdravstveni sistem bazina na privatnom osiguranju koji sada postoji u SAD. Neki demokratski kandidati i većina republikanaca, uključujući i Trampa, protivi se toj promeni kao skupoj i pogrešnoj za zemlju.

Ali, Vorenova je rekla: "Zdravstvena zaštita je osnovno ljudsko pravo i boriću se za osnovna ljudska prava".

XS
SM
MD
LG