Linkovi

WWF zabrinuta zbog devastacije dijela reke Tare


Reka Tara u regionu centralne Crne Gore, u Nacionalnom parku Durmitor (Foto: AP/Risto Božović)
Reka Tara u regionu centralne Crne Gore, u Nacionalnom parku Durmitor (Foto: AP/Risto Božović)

Uticajna Svjetska fondacija za prirodu (WWF) izrazila je zabrinutost zbog devastacija koje se dešavaju tokom ove godine u dijelu sliva rijeke Tare, koji je dio svjetskog programa „Čovjek i biosfera", nakon izmještanja dijela njenog korita zbog izgradnje autoputa.

Reakcija WWF-a uslijedila je nakon što je lokalna NVO "Mreža za afirmaciju nevladinog sektora" (MANS) prošlog mjeseca objavila snimke korita Tare u mjestu Jabuka, gdje kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) u ovom trenutku preduzima građevinske radove kako bi završila započete radove na mostovima preko rijeke čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a.

“Kako Tara predstavlja jedno od najznačajnijih prirodnih naslijedja Crne Gore, crnogorska Vlada ne smije dozvoliti dalje uništavanje ovog jedinstvenog bogatstva različitim neodrživim infrastrukturnim projektima, a naročito ne hidroenergetskim, što se dešavalo u prethodnom periodu”, saopštio je WWF, navodeći da najviše zabrinjava izjava profesora Prirodno-matematičkog fakulteta iz Podgorice da je "fauna dna Tare, na lokalitetima na kojima kineska kompanija CRBC gradi autoput, potpuno uništena“.

Ta organizacije dalje podsjeća na nedavne ocjene profesora podgoričkog PMF-a da je najnovijim radovima u koritu Tare smanjen diverzitet, kao i da najveći broj grupa vrsta uopšte nije registrovan u istraživanjima u 2018. godini.

Oni navode da su “brojni građani Crne Gore više puta ukazivali na to da se otpadne vode koje nastaju pranjem građevinskih mašina ispuštaju u Taru pri čemu dolazi do zamućivanja i brojnih negativnih uticaja na akvatični svijet te rijeke”.

„To jasno ukazuje na nepoštovanje , to jest neadekvatno sprovođenje mjera za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja na životnu sredinu koje su sastavni dio Elaborata procjene uticaja”, upozorio je predstavnik WWF Adrija Milija Čabarkapa ocjenjujući da su “u ovom slučaju očigledno zakazali nadležni inspekciji organi“.

“Imajući u vidu značaj rijeke Tare, WWF apeluje da nadležne institucije uz kvalitetan dialog sa civilnim sektorom i strukom i transparentan proces u što skorijem roku preduzmu sve raspoložive mjere, kako bi se postojeće stanje saniralo i spriječila dalja devastacija ove rijeke”, navodi se u saopštenju WWF-a.

Ministar ekonomije: Mediji izmišljaju

S druge strane, ministar turizma i održivog razvoja u Vladi Crne Gore Pavle Radulović rekao je nedavno medijima, nakon obilaska gradilišta na ovoj rijeci, da njen tok nije izmješten i optužio dio medija da izmišljaju “zapaljive teme” uoči posjete misije UNESCO.

“Postoji regulacija korita rijeke Tare, nema izmještanja toka”, kazao je Radulović novinarima i dodao da “crnogorski, ali ni strani eksperti, ne vide problem u trenutnom stanju rijeke Tare”.

“Ja ne vidim da se bilo gdje dešava nešto što nije normalno za gradilište ovog tipa”, poručio je Radulović.

Divlja planinska Tara, koju zbog svoje čiste vode zovu “Suza Evrope”, uvrštena je na UNESCO-vu listu rezervata biosfere, a Skupština Crne Gore ju je zaštitila od izgradnje brana Deklaracijom iz 2004, čime je postala dio Emerald mreže zaštićenih rijeka.

XS
SM
MD
LG