Linkovi

CG: Radnici fabrike oružja teško povrijeđeni u eksploziji


Prijem povrijeđenih radnika u KCCG u Podgorici (rtcg.me)
Prijem povrijeđenih radnika u KCCG u Podgorici (rtcg.me)

Dva radnika fabrike oružja «Tara» u Mojkovcu teško su povrijeđeni u eksploziji koja se jutros dogodila u toj fabrici - četvrtoj od 2014. godine, saopštili su ljekari u Podgorici.

Povrijeđeni radnici su, nakon primarne obrade u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, helikopterom Ministarstva unutrašnjih poslova transportovani u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, prenosi RTCG.

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici, Nermin Abdić, saopštio je novinarima da su povrijeđeni radnici zadobili opekotine “drugog na treći stepen” koje su zahvatile 95 odsto tijela i životno su ugrožavajuće.

"Jutros u deset sati i 50 minuta primili smo dva pacijenta, muške osobe srednje životne dobi sa ozbiljnim povredama zadobijenim u eksploziji”, rekao je Abdić. “To su opekotine drugog na treći stepen, preko 95 odsto površine tijela. Opektorine su životno ugrožavajuće."

On je saopštio da “kompletan stručni kadar Kliničkog centra Crne Gore radi na tome da se povrijeđenim radnicima pruži najbolja medicinska zaštita”.

"Nakon urađenog skenera oba pacijenta će ući u operacionu salu, kako bi povrede bile obrađene", rekao je Abdić i dodao da će konzilijum ljekara odlučiti o daljem liječenju pacijenata.

Šef obezbjeđenja u mojkovačkoj Tari, Dejan Pejović, kazao je Televiziji Crne Gore da je do jake eksplozije došlo u pogonu za presovanje, a okolnosti nesreće i dalje se istražuju.

Lokalni mediji podsjećaju da je ovo četvrta u nizu eksplozija koje su se od 2014. dogodile u toj fabrici, a u najrazornijoj od njih, u ljeto 2015, poginula je radnica Slobodanka Ćorić a sedam njenih kolega povrijeđeno.

Godinu ranije, u dvije odvojene eksplozije, u istoj fabrici povrijeđeno je sedmoro radnika, navode mediji.

Prema podacima koje su ranije saopštili njeni zvaničnici, fabrika Tara, pored ostalog, proizvodi pištolj kalibra 7,9 milimetara, prototip jurišne puške 5-56 milimetara, raketne motore i avio-katapulte, a njeni proizvodi namijenjeni su, kako za rusko i češko tržište, tako i za zapadne fabrike vazduhoplova.

XS
SM
MD
LG