Linkovi

Đurović: Postignuta saglasnost o izboru troje sudija Ustavnog suda


Sastanak članova Ustavnog odbora i šefoa poslaničkih klubova u Vili Gorica u Podgorici, 1. februara 2023.
Sastanak članova Ustavnog odbora i šefoa poslaničkih klubova u Vili Gorica u Podgorici, 1. februara 2023.

Predsjednica Skupštine Crne Gore, Danijela Đurović, saopštila je u srijedu da su članovi Kolegijuma Skupštine i Ustavnog odbora na današnjem sastanku u Podgorici postigli saglasnost za izbor troje sudija Ustavnog suda Crne Gore.

Do sjednice Ustavnog odbora biće uložen maksimalan napor da se postigne saglasnost i potrebna većina za izbor i četvrtog kandidata", piše u saopštenju predsjednice Skupštine.

Pregovori o izboru sudija Ustavnog suda
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00


Članovi Ustavnog odbora i šefovi poslaničkih klubova sastali su se u srijedu u Vili Gorica u Podgorici u pokušaju sa se dogovore o o kandidatima za sudije Ustavnog suda, čiji hitan izbor traži zvanični Brisel kako bi Crna Gora deblokirala institucije i nastavila put prema EU.

Novinarima nije bilo dozvoljeno prisustvo sastanku, kome su pristustvovali predsjednica Skupštine Danijela Đurović, poslanici DPS-a Danijel Živković, Vesna Pavićević, Suzana Pribilović, Jovanka Laličić i Ljuiđ Škrelja, GP URA-e Suada Zoronjić i Miloš Konatar, FORCE Genci Nimanbegu, Demokrata Boris Bogdanović, SNP-a Dragan Ivanović, DF-a Jovanka Bogavac i SDP-a Draginja Vuksanović Stanković.

Očekuje se da parlament u februaru glasa o sudijama Ustavnog suda, bez čijeg izbora krovna pravosudna institucija u zemlji ne može odlučivati o pravnim sporovima, uključujući ustavnost donesenih zakona i proglašenje konačnih rezultata lokalnih izbora.

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović poručio da je ranije danas “Dan D” kao i da je najvažnije da Ustavni sud dobije četiri kredibilna člana, i pozvao građane da “prosude kome je u interesu da bude blokada”.

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore do sada je saslušao 26 kandidata prijavljenih na javni poziv za izbor sudija Ustavnog suda, od koji će predložiti četvoro kojima će u parlamentu biti potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina glasova poslanika.

Posljednje glasanje za sudije u decembru okončano je neuspjehom jer niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu u oba kruga glasanja.

Ustavni sud Crne Gore od septembra 2022. nema kvorum za odlučivanje, jer od ukupno sedam ima samo troje sudija.

Sudije Ustavnog suda biraju se u Skupštini Crne Gore, na period od dvanaest godina.

XS
SM
MD
LG