Linkovi

Crna Gora: 15 žrtava koronavirusa, moguće i rigorozne mere za nevakcinisane


Konferencija za novinare u Podgorici
Konferencija za novinare u Podgorici

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore saopštili su u petak da je u posljednja 24 sata od koronavirusa preminulo 15 osoba, od kojih je najmlađa imala 25 godina, a ukupno je registrovano 738 novopozitivnih slučajeva infekcije

"Analizirano je ukupno 3.134 uzrorka na novi koronavirus, a ukupno je dijagnostikovano 738 novopozitivnih slučajeva infekcije. Udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih za 4.novembar je iznosio 23,54 odsto”, saopšteno je iz Instituta.

Ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 2.140.

Od početka epidemijskih dešavanja, u martu 2020. godine, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori je 147.401”, navedeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori prethodno su najavile moguće restriktivnije epidemiološke mjere od 1. decembra, ukoliko se epidemiološka situacija u državi ne poboljša. Objasnili su da postoji mogućnost uvođenja obaveznih Kovid potvrda za javnu upravu, ali i za javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da je broj zaraženih građana u posljednje dvije sedmice u porastu 30 odsto u odnosu na 14 dana ranije.

“Preminulih je oko četvrtinu manje, a oko devet odsto manje je i hospitalizovanih”, naveo je Galić.

"Osam od deset preminulih, od 1. maja do danas, bilo je nevakcinisano. Preko 80 procenata onih koji su na bolničkom liječenju su, takođe, nevakcinisani. Svi preminuli mlađi od 40 godina, takođe, su bili nevakcinisani”, rekao je Galić.

On je rekao da je Vlada Crne Gore odlučila da aktuelne epidemiološke mjere ostanu na snazi, ali uz pojačan inspekcijski nadzor.

“Ukoliko se epidemiološka situacija u Crnoj Gori, u narednim nedjeljama, ne poboljša Vlada će razmotriti da od 1. decembra uvede obavezu posjedovanjaNacionalne digitalne Kovid potvrde, koja podrazumijeva dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR koji nije stariji od 72 sata, ili brzi test koji nije stariji od 48 sati, ili dokaza o preležanoj koroni u posljednjih šest mjeseci, za kompletnu javnu upravu - zdravstvo, prosvjeta, Uprava policije, Vojska”, rekao je Galić.

On je, takođe, objasnio da ukoliko se epidemiološka situacija ne poboljsa od decembra će Nacionalna digitalna Kovid potvrda biti neophodna i “za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima djelatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se obavlja trgovina na malo neprehrambene robe”.

Direktor Instituta za javno zdravlje kazao je i da će prisustvo svadbama biti ograničeno, “uz Nacionalnu digitalnu Kovid potvrdu, na četiri metra kvadratnih po jednoj osobi”.

Novogodišnje proslave neće moći da se organizuju, ni u unutrašnjojstima ugostiteljskih objekata ni na otvorenom prostoru bez posjedovanja Nacionalne digitalne potvrde, po uzoru na ljetošnje festival”, saopštio je Galić.

Na konferenciji za novinare, takođe, je saopšteno da je “broj imunizovanih u Crnoj Gori, do sada oko 55 odsto odraslih”.

Iz Instituta su ponovo apelovali na građane “da više ne oklijevaju već da se odazovu pozivu za imunizaciju”.

“Važno je da se imunizuju i djeca od 12 godina sa hroničnim oboljenjima kao i ona koja žive sa odraslima kojima je narušen imunitet”, kazao je Galić.

Galić je rekao da u Crnoj Gori, do sada, nije detektovan delta plus soj.

Saopštio je, takođe da djecu od 12 do 17 godina vakcinišu samo Fajzer vakcinom jer je “Nacionalno tijelo donijelo takvu odluku na osnovu dostupnih studija, koje su dokazale korist od vakcinacije”.

XS
SM
MD
LG