Linkovi

Crna Gora: 15 žrtava koronavirusa, najmlađa imala 25 godina


Zgrada Instituta za javno zdravlje Crne Gore (Foto: VOA)
Zgrada Instituta za javno zdravlje Crne Gore (Foto: VOA)

U Crnoj Gori je u posljednja 24 sata, od koronavirusa preminulo 15 osoba, dok je ukupno registrovano 418 novopozitivnih slučajeva infekcije, saopštio je Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Prema navodima IJZ, laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom nedelje završile analizu i institutu dostavile rezultate za 1.839 uzoraka na novi koronavirus, dok je udio novopozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih iznosio 22.73 odsto.

“Tokom jučerašnjeg dana IJZCG je prijavljeno 15 smrtnih ishoda povezana sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sledećih opština: Podgorica (7), Nikšić (4), Bar (2), Berane (1) i Bijelo Polje (1). Među preminulima najmlađi je imao 25, a najstariji 85 godina starosti”, navodi IJZ.

Prema zvaničnoj statistici, od početka pandemije sredinom marta 2020, ukupno je preminulo 2.163 osoba pozitivnih na koronavirus.

IJZ navodi da je u ponedeljak do 15 časova tom institute prijavljen oporavak kod 529 pacijenata, te da uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva Kovida 19 u Crnoj Gori iznosi 5.358.

Zdravstvene vlasti navode da je od početka epidemijskih dešavanja u martu 2020. godine, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom u Crnoj Gori 148.997.

Iz instituta su apelovali na građane koji se nisu vakcinisali da “ne čekaju ni sjutrašnji dan da bi se imunizovali”, navodeći da su “svi preminuli od 1. maja, a koji su bili mlađi od 40 godina, uključujući pacijenta starog 26 godina koji je preminuo danas u KCCG, bili nevakcinisani".

Prema najnovijim podacima, u zemlji je obje doze vakcine protiv koronavirusa primilo nešto više od 53 odsto punoljetnih građana.

XS
SM
MD
LG