Linkovi

Crna Gora: Poljoprivrednici protestovali ispred parlamenta, prijete radikalizacijom


Protest poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori (Foto: RTCG.me)
Protest poljoprivrednih proizvođača u Crnoj Gori (Foto: RTCG.me)

Nekoliko desetina poljoprivrednih proizvođača, u koloni traktora, u ponedjeljak su održali protest ispred parlamenta u Podgorici, tražeći od vlasti bolje uslove otkupa i pomoć iz budžetske rezerve, kao i ostavku resornog ministra Aleksandra Stijovića.

Oni su zatražili radni sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i ministrom finansija i socijalnog staranja Milojko Spajićem “u što kraćem vremenu da ne bismo dugo čekali i bili primorani da značajno radikalizujemo naše proteste”.

“Naše strpljenje neće trajati u nedogled. Može lako da se dogodi da cistijerne đubriva budu prosute po Podgorici i svim drugim gradovima Crne Gore", rekao je Milko Živković, predstavnik Unije stočara, novinarima ispred Skupštine Crne Gore.

U pismu koje su uputili premijeru Zdravku Krivokapiću, poljoprivrednici su zatražili da Vlada izdvoji sredstva iz budžetske rezerve i plati im pet centi po litru proizvedenog mlijeka, od početka godine do stabilizacije tržišnih cijena.

Oni, pored ostalog, traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine, kao i rješavanje viškova sireva kako bi otkup kozjeg i ovčeg mlijeka mogao da počne od prvog juna.

Poljoprivredni proizvođači od Vlade traže i da im izda pisanu garanciju da će u trgovačkim lancima i hotelima riješiti poziciju za prodaju crnogoskih proizvoda, i da smanji uvoz proizvoda koje crnogorska poljoprivreda proizvodi u potrebnim količinama.

Ministarstvo poljoprivrede juče je donijelo odluku da obezbijedi dvomjesečnu dodatnu pomoć od 210 hiljada eura za mljekarski sektor.

XS
SM
MD
LG