Linkovi

Spajić sa opozicijom i savjetima manjina o popisu u Crnoj Gori, DPS: Nećemo odustati od zahtjeva


Prva odluke nove crnogorske vlade premijera Milojka Spajića bila je da se odloži popis za 30. novembar (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Prva odluke nove crnogorske vlade premijera Milojka Spajića bila je da se odloži popis za 30. novembar (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Novi crnogorski premijer Milojko Spajić razgovarao je u Podgorici sa opozicijom i nacionalnim vijećima manjina o stvaranju uslova za sprovođenju popisa stanovništva zakazanom za 30. novembar, poručujući da popis “mora biti proces koji je izraz medjusobnog povjerenja”.

“Popis stanovništva mora biti proces koji je izraz međusobnog povjerenja, a njegovi rezultati biće osnova za izgradnju društva po mjeri naših građanki i građana”, poručio je predsjednik Vlade na sastanku sa predstavnicima vijeća-savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica.

Spajić je rekao da je Vlada “voljna da iznađe rješenje za sve što potencijalno predstavlja otvoreno pitanje u smislu sprovođenja predstojećeg Popisa”. Predstavnici manjinskih naroda su zahvalili na prijemu i kazali da “prepoznaju volju predsjednika Vlade da se proces učini inkluzivnim za sve, te da je to svojevrsna poruka Vlade da će graditi društvo jednako-pravnih građana na nivou cijele države”.

Na sastanku je bilo riječi o konkretnim predlozima kojima bi se unaprijedio proces i dogovoren nastavak komunikacije ovim povodom.

Sastanku sa Spajićem prisustvovali su predsjednici Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić, Nacionalnog savjeta Albanaca Faika Niku, Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, Savjeta Muslimana Sabriju Vulića i Romskog savjeta Mensura Šaljaja, kao i ministar finansija Novica Vuković i ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Gjeka.

Danijel Živković, vršilac dužnosti predsjednika najveće opozicione stranke Demokratska partije socijalista (DPS), rekao je nakon sastanka dijela opozicije sa premijerom Spajićem, da su ponovili njihove zahtjeve u vezi popisa, te da “nisu pričali ni o kakvim rokovima”.

“Cilj DPS-a je da se popis odvija po pozitivnim zakonskim propisima i kontrolom procesa. Kazali smo da naš cilj nije da se popis ne održi. Popis treba da se održi ali bez uslovljavanja, u dobrom duhu”, naveo je Živković i dodao da su sa Spajićem razmijenili mišljenja.

Lider DPS-a rekao je da “vjeruje da ćemo u narednom periodu završiti ono o čemu smo pričali i da je upitno da li je sve to moguće riješiti za mjesec dana, poručujući da je suština da dođemo do tačnih podataka”.

Živković je ocijenio da postoji spremnost premijera da se na ovu temu otvori dijalog, kao i da od Spajića zavisi da li će njihovi zahtjevi biti ispunjeni.

“Mi od njih nećemo odustati”, rekao je Živković, koji je dodao da “ne može reći da je optimista na osnovu jednog razgovora” i da “ako su spremni da razgovaraju o svim našim uslovoma, možemo pričati o tome da li smo optimisti”.

Predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović ocijenio je da su sa premijerom imali “koristan sastanak” na kom su ga upoznali sa razlozima zbog kojih su zabrinuti za popis.

“Jasno smo rekli da smo zabrinuti za kompletan proces. Imamo razloga da sumnjamo da je cijeli proces pripremljen da se ostvaruju političke ambicije na štetu Crnu Gore”, rekao je lider SD-a.

XS
SM
MD
LG