Linkovi

Nacionalna vijeća u Crnoj Gori: Održati popis kad se steknu uslovi za kredibilan proces


Prethodni popis u Crnoj Gori održan je (Foto: REUTERS/Eric Vidal)
Prethodni popis u Crnoj Gori održan je (Foto: REUTERS/Eric Vidal)

Zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je da Uprava za statistiku Crne Gore razmatra najavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa stanovništva. Ona je saopštila da se "aktuelnosti oko popisa mijenjaju iz sata u sat i da je Uprava za statistiku u ovom trenutku u najnezavidnijem položaju, jer je postojeća odluka Vlade da popis bude od 1. do 15. novembra".

"Postojeća odluka Vlade je da popis bude od 1. do 15.novembra. Uprava za statistiku bi prekršila zakon ukoliko u ovom trenutku stopira aktivnosti za pripremu popisa. Naravno, uz najavu mandatara da će popis biti odložen, upravo ta moguća odluka, u ovom momentu razmatra se u Upravi za statistiku i planiraju se naredni koraci", navela je Ramiković na konferenciji za novinare Savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori.

Remiković je, takođe, kazala da su u ovom momentu najviše zabrinuti za bezbjednost osoba uključenih u sprovođenje popisa i da su Upravi policije uputili zahtjev u vezi sa procjenom bezbjednosti rada popisivača.

„Moramo održavati kontakt sa Upravom policije radi zaštite popisivača”, kazala je Ramiković.

Pet Nacionalnih vijeća - Savjeti brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori pozdravljaju najavu mandatara Milojka Spajića o odgađanju popisa za mjesec jer se time, kako navode, "smanjuju tenzije i otvara prostor za dijalog".

Oni su poručili da popis stanovništva treba održati kada se postignu uslovi za "kredibilan proces, u koji će svi imati povjerenja i u čije rezultate niko neće sumnjati".

Ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka kazao je da je prije mjesec i po imao drugačije mišljenje, ali da sada misli da "popis pod ovakvim uslovima nije realno sprovoditi".

Predsjednik Bošnjačkog vijeće u Crnoj Gori Suljo Mustafić, ističe je da je najava mandatara Spajića o odgađanju popisa nagovještaj da bi novi premijer i njegov kabinet mogli napraviti korak u pravcu otvaranja dijaloga o uslovima pod kojima je moguć kredibilan i legitiman popis.

"Smatramo da novi premijer treba da otvoriti dijalog, sasluša i uvaži naše zahtjeve, kao predstavnika manje brojnih naroda. Potrebna su adekvatna softverska rešenja uz prisustvo kompetentnih stručnjaka u cilju pune kontrole podataka. Da bi imali povjerenja u metodologiju popisa moramo imati uvid u rad popisivača na terenu, potrebno je učešće naših sunarodnika u timovima popisivača i instruktora, kao i predstavnika naših vijeća u opštinskim popisnim komisijama", naveo je Mustafić.

Predsjednik Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore Sabrija Vulić rekao je da je mandatar Spajić odlukom o odgađanju pokazao dobru volju da se problem riješi. On kaže da je ovo "idealan momenat za početak dijaloga" .

"Da li je mjesec dovoljan za restart, pitanje je svih pitanja. Da li je mjesec dovoljno za popravku nečega što je grbo rođeno? Da li je mjesec dovoljno da se prihvati sve što nacionalni savjeti traže, ali i neki drugi akteri u Crnoj Gori? Mjesec je kratak rok. Onda govorimo o periodu od 1. do 15. decembra i tada se postavljaju druga pitanja, da li je taj period godine idelan za popis, jer su međunarodne preporuke da se popisi obavljaju od aprila do novembra",kazao je Vulić.

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković poručio je da bi mandatar i lider Pokreta "Evropa sad" Milojko Spajić trebalo da utvrdi novi datum za održavanje popisa dodajući da "to svakako nije jedan mjesec".

Deković, takođe, navodi da bi popis stanovništva trebalo da bude sproveden u vrijeme potpune stabilnosti ocjenjujući da " to trenutno ne postoji u Crnoj Gori".

Predsjednik Nacionalnog savjets Albanaca Faik Nika kazao je da bi proces popisivanja trebalo da bude što bolje pripremljen i kredibilniji, što kako je naveo "do sada nije bio slučaj". On je naveo da je važno da nacionalne manjine imaju svoje predstavnike u popisnim komisijama.

Ombudsman Siniša Bjeković rekao je da mandatar Spajić nije samostalono donio odluku odgađanju popisa stanovništva u Crnoj Gori "nego sa svim konstituentima buduće vlasti". On naglašava da je za ombudsmana najbitnije da se na popisu dobiju adekvatni podaci.

Premijer Dritan Abazović kazao je da je odluka o odgađanju popisa stanovništva, koju je najavio mandatar, legitimna i kazao da u "ovom trenutku ne postoji nikakva prepreka da proces popisa počne u planiranom terminu".

Abazović je, na sjednici Vlade, rekao i da se mora razmišljati o dodatnim troškovima ako popis bude odgođen.

"Što se 43. Vlade tiče, za nas je to pitanje u proceduralnom smislu arhivirano. Svaka radnja može da počne onako kao što je zamišljeno. Sve ostalo je potpuno legitimno. Hoće li stvoriti konfuziju, troškove, hoće li se opet odlagati, ostaje da se vidi”, kazao je Abazović.

Iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" , koju predvode lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, saopštili su da podržavaju prijedlog mandatara, ali poručuju da svako dalje odlaganje tog procesa neće imati njihovu podršku.

U saopštenju navode da odgađanje popisa za 1. decembar smatraju "razumnim kompromisom".

"Tražimo od kolega iz skupštinske većine da se po hitnom postupku izvrše izmjene i dopune Zakona o popisu stanovništva na način što bi Monstatu bilo omogućeno da eliminiše bilo kakvu vrstu opstrukcije procesa popisa i čitav posao dovede do kraja na valjan način. Takođe pozdravljamo ideju da se izradi softver koji bi omogućio svakom popisanom licu u Crnoj Gori da može pojedinačno izvršiti uvid u Monstatovu bazu podataka, vezano za njihovo izjašnjenje", piše u saopštenju koalicije "Za budućnost Crne Gore".

Iz te koalicije, takođe, navode da bi, kako smatraju, "pokušaj opstrukcije pojedinih partija i predsjednika opština iz njihovih redova, kao i izražena zabrinutost pojedinih manjinskih savjeta, mogao da dovede do toga da popis zakazan za 1. novembar ne bude uspješan do kraja, kao i da prikupljeni podaci ne zadovolje stroge statističke standarde".

Kako će funkcionisati nova vladajuća koalicija u Crnoj Gori?
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:28 0:00

Mandatar za sastav 44. Vlade Crne Gore Milojko Spajić, saopštio je juče da će nova Vlada, zajedno sa parlamentarnom većinom, zbog postizanja opšteg konsenzusa i ubrzanja evropskog puta zemlje, predložiti odlaganje popisa na mjesec . On je naveo da je "za legitimitet popisa bitna i participacija opozicije u popisnim komisijama, kao 2011, kako se ne bi dovodila u pitanje relevantnost podataka ili tražili razni izgovori za opstrukcije i politizaciju”, rekao je mandatar.

Prethodno je opozicija u Crnoj Gori zaprijetila bojkotom, tražeći odađanje popisa do postizanja dogovora o mehanizmima kontrole sprovođenja tog procesa.

Evropski parlament nedavno je usvojio Rezoluciju o Crnoj Gori, sa amandmanom u kome se navodi da popis stanovništva treba organizovati po okončanju političkog zastoja u zemlji.

XS
SM
MD
LG