Linkovi

U Crnoj Gori održan protest građana i opozicije, traže odgađanje popisa - Monstat čeka odgovor Eurostata  


Protest građana u Podgorici koji traže odlaganje popisa, 23. oktobar (Foto: VOA)
Protest građana u Podgorici koji traže odlaganje popisa, 23. oktobar (Foto: VOA)

Grupa građana, među kojima i predstavnika partija opozicije, okupila se u ponedjeljak ispred zgrade državnog zavoda za statistiku Monstat, tražeći odgađanje popisa stanovništva predviđenog za prvu polovinu novembra do dogovora o kontroli procesa, uz najavu bojkota ako se ne ispune njihovi zahtjevi.

Portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević poručio da je neprihvatljiva današnja ponudu Monstata i dijela nove parlamentarne većine o prisustvu opozicije u popisnim komisijama, navodeći da se “osam dana prije popisa, po završenom poslu, ne mogu adekvatno implementirati kontrolni mehanizmi”.

“Sa ovog mjesta vrlo jasno poručujemo- zahtijevamo odlaganje popisa stanovništva kako bi se dogovorili o mehanizmima kontrole, kako bi se dogovorili na koji način ti mehanizmi mogu implementirati. Tek kada se završi razgovor o tome, tek tada možemo definisati datum održavanja popisa”, rekao je Zirojević i poručio da, “ukoliko se njihovim zahtjevima ne izadje u susret, ostaju čvrsto pri stavu o bojkotu i pozivaju sve slobodnomisleće građanke i građane ove države da bojkotuju predstojeći namješteni popis stanovništva”.

Protest građana u Podgorici: Odložiti ili bojkotovati "dirigovani" popis
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:23 0:00

On je rekao da je “situacija takva da se popis planira sprovesti bez bilo kakvog dogovora sa opozicijom, bez bilo kakvog učešća opozicije i bez bilo kakve želje da se usliše one naše potrebe koje ni u čemu ne odudaraju od onoga što su oni 2011. godine kao parlamentarne partije opozicije imali prilikom sprovođenja popisa”.

“Podsjetiću vas da u tadašnjoj situaciji, opozicione partije imale po dva člana u popisnim komisijama, da su učestvovali u potpunosti ravnopravno u izboru popisivača i instruktora, i da su takođe imali uvid u popisne materijale i da je tada Milutin Đukanović ispred Nove srpske demokratije verifikovao rezultate popisa”, rekao je i dodao da su, dok su vršili vlast, tokom popisa 2011. i 2003. “bili vrlo otvoreni jer nista nijesmo krili i sve je bilo legalno, legitimno i u skladu sa zakonom”.

Podsjetio da su od Monstata, u medijima kao i u javnim debatama, više puta dobijali informacije da je nemoguće da predstavnici opozicije budu u popisnim komisijama, da to nije u skladu sa zakonom, te da popis mogu kontrolisati samo oni koji su jednako ili više stručni od njih, a da u političkim partijama te struke nema.

“Sa druge strane danas imamo ponude kako Monstata, tako i nove parlamentarne većine da predstavnici opozicije sada uđu u popisne komisije, osam dana prije početka popisa, po završenom poslu, kada njihovo prisustvo ne znači baš ne znači ništa, kada se nijedan mehanizam kontrole ne može implementirati na adekvatan način, sada je sve to po zakonu i sada im ne smeta sto ce politika kontrolisati struku, jer su se prepali masovnog bojkota popisa”, rekao je.

Kako će funkcionisati nova vladajuća koalicija u Crnoj Gori?
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:28 0:00

Potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković poručila je da neće dozvoliti tehničkoj vladi, koju je nazvala “slugom Vučića” da ih popiše i pozvala građane Crne Gore da se probude i učine sve da naum asimilacije Crnogoraca i manjinskih naroda, kao ni pretvaranje multinacionalne države kakva je Crna Gora u “državu nacija” ne uspije.

“Da ne uspije, jer Crkva Srbije već 50 godina sprovodi kulturni genocid nad crnogorskom istorijom. Žele nas izbrisati, a ja im poručujem da im to neće uspjeti ni ovim popisom, niti ikada”, rekla je Marković.

Svetlana Pajović Musić poručila je da “i pored jasnog zahtjeva Evropskog parlamenta da je neophodno odgoditi popis, tehnička vlada uporno odbija, dok je Monstat odbio svaku kontrolu popisa koja je bila i 2003. i 2011. godine”.

Ona je ocijenila da je “hitnost i važnost ovog pitanja“ vidljiva u porukama koje dolaze od SPC i, kako je rekla, “glavnog popisivača, predsjednika Srbije” Aleksandra Vučića.

“Kolika je panika i strah od bojkota, a time i rušenja njihovih planova o popisu, kao uvod u nestanak građanske države, govori zastrašivanje građana kaznama, ne bi li, silom na sramotu, sproveli lažni i već namješteni popis”, rekla je Pajović Musić.

Ona je poručila građanima da “zakon ne predviđa kazne za bojkot”, te da “kazne postoje samo za one koji pristanu na popis a daju lažne podatke”.

“Zato, ukoliko se popis ne odloži, pozivamo na opšti bojkot i pozivamo na crnogorski građanski otpor sunovratu koji su spremili našoj otadžbini”, rekla je Pajović Musić.

Monstat: Otvoreni za kontrolu, čekamo odgovor Eurostata

Monstat je danas saopštio, nakon više odbijanja da razgovara o prisustvu opozicije u popisnim komisijama, da je “ova institucija otvorenija nego ikad do sada na dijalog i kompromis, ali ne kršeći Zakon o zaštiti podataka, Zakon o zvaničnoj statistici i Zakon o popisu”.

“Napominjemo da smo, u cilju potpune transparentnosti procesa sprovođenja popisa, otvorilo kontrolu procesa popisa i za političke partije, što je potrebno regulisati pravnim aktom”, saopštili su iz Monstata i dodali da im nije stigao nijedan zvaničan zahtjev za kontrolu od političkih i drugih subjekata.

“Ukazano je i da prihvatamo potencijalno uvođenje modela kontrole, a koji se odnosi na uključivanje političkih subjekata u popisne komisije u skladu sa njihovim nadležnostima definisanih članom 16 Zakona o popisu, kao i na kontrole unešenih podataka, koristeći praksu iz 2011. godine", navode u Monstatu.

U toj instituciji navode da završavaju obaveze za popis po zakonu, ali da bojkot otvara dodatna pitanja, te da čekaju odgovore Eurostata, Vlade, Ministarstva finansija i Uprave policije.

"Uprava za statistiku sprovodi finalne aktivnosti za popis stanovništva, čije održavanje je planirano u periodu od 1. do 15. novembra, ispunjavajući u roku sve obaveze, odnosno planirane aktivnosti, isključivo u skladu sa Zakonom o popisu i Uredbom Vlade Crne Gore, koja je nadležna da odlučuje o periodu sprovođenja popisa. I pored opstrukcija i politizacije ovog statističkog istraživanja, Uprava postupa profesionalno i u skladu sa svojim nadležnostima i zakonom”, navode u Monstatu.

Monstat je ocijenio da “politička kampanja koja donosi ostrašćenost kojom se najavljuje bojkot otvara i pitanje koje se odnosi na rad popisivača na terenu i neugodne situacije sa kojima se popisivači mogu susresti, što može dovesti do osipanja broja već prijavljenih kandidata za popisivače".

Uprava za statistiku uputila je zahtjev Upravi policije u vezi sa procjenom bezbjednosti rada popisivača, a dodatno se razvijaju uputstva za popisivače.

“Jedna od mogućih posljedica bojkota je i njegov uticaj na obuhvat stanovništva popisom sa pratećim posljedicama, te ćemo u zavisnosti od veličine bojkota definisati metod procjene nedostajućih podataka”, navode u Monstatu.

Oni su istakli da “na dalji proces pripreme utiču i reakcije međunarodne zajednice poput usvajanja amandmana Evropskog parlamenta sa ukazom na potrebu odlaganja popisa do uklanjanja političkog zastoja”.

“U vezi sa tim, Uprava za statistiku se obratila na više adresa, nacionalnih i međunarodnih: EUROSTAT-u, Vladi Crne Gore i resornom Ministarstvu finansija, čije odgovore očekujemo”, piše u saopštenju.

Pored toga, Monstat navodi da je misija Crne Gore u Briselu dostavila dopis kojim relevantni generalni direktorati Evropske komisije ukazuju da su prilike u Crnoj Gori van ingerencija Uprave za statistiku i da je u vezi sa tim potrebno djelovanje viših instanci.

Oni su ukazali i “na određene tehničke situacije koje nisu uobičajene u dosadašnjim popisima u Crnoj Gori, iako smo ih u skladu sa praksom zemalja regiona predvidjeli kao mogući scenario - nedovoljan broj prijavljenih učesnika popisa i osipanje učesnika popisa”.

“I pored svega navedenog, Uprava za statistiku nastavlja aktivnosti u vezi sa popisom jer se približava terensko prikupljanje podataka, shodno zakonskoj obavezi, osim ukoliko Vlada Uredbom izmijeni period sprovođenja popisa", piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG