Linkovi

Crnogorski zakon ne predviđa kazne za bojkot popisa, tvrdi prodekan Pravnog fakulteta Dražen Cerović


Okrugli sto "Popis - statistički ili politički proces” u Podgorici, 20. oktobar 2023. (Foto: VOA)
Okrugli sto "Popis - statistički ili politički proces” u Podgorici, 20. oktobar 2023. (Foto: VOA)

Prodekan Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Dražen Cerović kazao je, nakon što je crnogorska opozicija pozvala na bojkot popisa stanovništva, da “zakon ne predviđa kažnjivost bojkota popisa” odnosno da “nije predviđena nikakva kazna ako građanin odbije da se popiše”.

“U javnosti se stvorila fama koja ima za cilj da građane plaši od bojkota popisa i tu famu moramo razbiti jasnim pravnim argumentima koji proizilaze iz zakona. Članom 26 zakona normira se dužnost građana da učestvuju u popisu, ali ne predviđa se nikakva kazna ako građanin odbije da se popiše. Dakle, zakon ne predviđa kažnjivost bojkota popisa”, kazao je Cerović na okruglom stolu "Popis - statistički ili politički proces”.

On je, međutim, ukazao na član 35 koji predviđa kažnjivost za građanina koji je pristao na popis, a odbio da se popiše, ili dao lažne podatke.

Dakle, samo u tom slučaju je predviđena novčana kazna 100 do 500 eura. Znači, ne ukoliko odbije da se popiše, već ukoliko primi popisivača, otvori vrata i nakon toga daje lažne podatke”, pojašnjava prodekan Cerović.

Cerović je, takođe, kazao da je “nespremnost organa vlasti da uvaže zahtijev za odgađanje popisa nepoznavanje demokratije i da je otpor na to očekivan odgovor”.

Zlatko Vujović, direktor Centra za monitoring i istraživanje CEMI-ja, kazao je da je pitanje popisa osjetljivo u zemljama kao što je Crna Gora i podsjetio na slučaj Sjeverne Makedonije, gdje je popis, zbog osjetljivosti, odgođen 10 godina.

Vujović je, govoreći o nedavno usvojenoj Rezoluciji Evropskog parlamenta za Crnu Goru u kojoj se, između ostalog, apeluje da se popis stanovništva održi po EU standardima “po završetku političkog zastoja u zemlji” , ukazao i na reakciju pojedinih crnogorskih zvaničnika u vezi sa tim.

“Čuli smo izjave odlazećeg predsjednika Vlade Crne Gore, koji je rekao da smo suverena zemlja i da nas ne interesuje što kaže EP, to zvuči kao da slušamo Slobodana Miloševića iz 90-ih godina”, navodi Vujović i dodaje da nijedna odluka EP i Evropske komisije nije obavezna za Crnu Goru, ali je, kako kaže, činjenica da “ako mi to ne prihvatamo onda i nemamo šta da radimo u EU”.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović juče je poručio kako će popis biti održan "uprkos naporima Tonina Picule da izlobira neobavezujuću rezoluciju", dok je premijer Abazović i izjavio kako ih "ne interesuje šta o popisu misle ni u regionu ni sa drugih adresa".

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je da je, nakon reakcije Evropskog parlamenta, “Uprava za statistiku uputila dopis Vladi Crne Gore i resornom ministarstvu ukazujući na poruke koje su poslate sa adrese EP”.

U iščekivanju odluke, Uprava za statistiku kao profesionalni organ ne može ništa drugo da radi nego da priprema popis od 1. do 15. novembra”, kazala je Remiković.

Mustafić: Još nije kasno za odluku o odgađanju popisa

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić kaže da bi “odgađanje popisa stanovništva u Crnoj Gori bila najbolja i najracionalnija odluka u ovom trenutku”.

“Upravo zbog stabilizacije društvenih prilika, formiranja nove vlade, funkcionisanja Skupštine Crne Gore, bolje tehničke pripremljenosti za popis, adekvatnog monitoringa i smanjivanja sumnji u regularnost procesa i ishoda popisa”, kazao je Mustafić za Glas Amerike.

Mustafić navodi da će se vijeća brojčano manjinskih naroda sastati i donijeti odluku u vezi sa bojkotom popisa.

“Mi ćemo razgovarati i sa drugi predstavnicima manjinskih vijeća, sa političkim subjektima, ali upućujem apel donosiocima odluka da možda još nije kasno da se donese odluka o odgađanju popisa. Ovdje, prije svega mislim na mandatara i budućeg premijera, na Monstar, ali i na aktuelnu Vladu koja ima još jednu sjednicu u tehničkom mandatu”, kazao je Mustafić.

Prema njegovom mišljenju “popis stanovništa u Crnoj Gori, u ovakvoj atmosferi, bio bi još jedan kamen spoticanja i proizvođač jaza u crnogorskom društvu”.

Govoreći o procesu samog popisa Mustafić navodi da nema puno povjerenja u taj postupak u ovakvim uslovima.

“S obzirom da nema adekvatnog monitoringa, da nije dovoljno transparentan, da, makar za sada, nama mogućnosti da se uvedu posmatrači iz manjinskih savjeta tamo gdje su zainteresovani, imajući u vidu broj popisivača koji je negdje nedostatan, a negdje veoma povećan, izostanak popisivača iz redova manjinskih naroda… Sve to dovodi do toga da nemamo baš puno povjerenje u eventualni tok tog proces, ali o daljim odlukama ćemo tek razgovarati”, kazao je Mustafić.

On je ukazao pet nacionalnih vijeća Vladi uputilo informaciju o odgađanju popisa, ali da je “premijer Dritan Abazović odbio da se o njoj odlučuje”.

Radi se o zajedničkom apelu pet manjinskih vijeća u Crnoj Gori - bošnjačkog, albanskog, hrvatskog, romskog i muslimanskog, gdje potpisnici ukazuju na društveni ambijent nestabilnosti uoči popisa, kao i tehničke nedostatke u eventualnom procesu sprovođenja popisa.

"Tražili smo odgađanje popisa na neki razuman vremenski period, smatrajući da će Vlada Crne Gore uvažiti zahtjev jednog ozbiljnog dijela satanovništva u Crnoj Gori, to je oko 20 odsto stanovništva”, navodi Mustafić, u izjavi za Glas Amerike, naglašavajući da su se posebno nadali da će Vlada uvažiti apel Evropskog parlamenta u vezi sa popisom.

Mustafić navodi da je na jučerašnjoj sjednici Vlade raspravljano o njihovoj inicijativi kao i da je “više ministara iskazalo razumijevanje za tu inicijativu, ali premijer u tehničkom mandatu nije dozvolio da se o toj odluci glasa”.

Mustafić kaže da zbog toga “upćuje javni protest”, jer je, kako smatra, trebalo uvažiti toliki broj vrlo važnih organizacija krovnih manjinskih naroda, uvažiti atmosferu u Crnoj Gori kao i uvažiti apele Evropskog parlamenta.

XS
SM
MD
LG