Linkovi

Do Kvon u subotu izlazi iz zatvora, Vrhovni sud odložio izručenje Južnoj Koreji


Južnokorejski državljanin Do Kvon stiže u sud u Podgorici, mart 2023. (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Južnokorejski državljanin Do Kvon stiže u sud u Podgorici, mart 2023. (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Kralj "kripto-valute", južnokorejski državljanin Do Kvon u subotu će napustiti zatvor u Spužu nakon okončanja izdržavanja četvoromjesečne kazne zatvora na koju je osuđen zbog falsifikovanja ličnih isprava, saopšteno je portalima RTCG i Pobjeda iz Višeg suda.

Prema pisanju lokalnih medija, Viši sud je naložio da se Do Kvonu po izlasku iz zatvora ne vrati putna isprava kako bi se spriječio njegov eventualni odlazak iz zemlje obzirom da je Vrhovni sud odložio njegovo izručenje Južnoj Koreji.

Vrhovni sud Crne Gore je, na predlog Vrhovnog državnog tužilaštva, odredio odlaganje izvršenja u predmetu Do Kvona, čime se odlaže njegovo izručenje Seulu, saopšteno je iz tog suda.

“Vijeće Vrhovnog suda Crne Gore, odlučujući o predlogu Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore (VDT) za odlaganje izvršenja Rješenja Višeg suda u Podgorici… i Rješenja Apelacionog suda Crne Gore od 20. marta 2024. godine, podnijetom uz Zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a… donijelo je Rješenje kojim je određeno odlaganje gore navedenih rješenja o izručenju okrivljenog Kvon Do Hjeonga Republici Južnoj Koreji, a po molbi Ministarstva pravde Republike Južne Koreje, od 24. marta 2023, do donošenja odluke po podnijetom zahtjevu za zaštitu zakonitosti", piše u saopštenju suda.

Prema navodima saopštenja, vijeće Vrhovnog suda u sastavu sutkinje Milenke Seke Žižić kao predsjednice vijeća i sudija Ane Vuković, Zorana Šćepanovića, Vesne Vučković i Seke Piletić, kao članova vijeća, donijelo je navedeno Rješenje, shodno odredbi člana 440 stav 4 Zakonika o krivičnom postupku.

“Vrhovni sud, s obzirom na sadržaj zahtjeva o zaštiti zakonitosti, može odrediti da se odloži, odnosno prekine izvršenje pravosnažne sudske odluke”, navodi se u saopštenju.

Odluka Vrhovnog suda uslijedila je nakon što je Apelacioni sud ranije ranije ove nedjelje potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici da "kralj kripto-valuta" Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji.

Do Kvon i njegov poslovni partner Hong Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai, a zbog falsifikovanja pasoša osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora.

Viši sud je ranije saopštio da Južna Koreja potražuje Do Kvona zbog krivičnog djela nepoštenog trgovanja, prevare i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Američke Države zatražile su Do Kvonovo izručenje da bi mu se, pred Okružnim sudom Južnog okruga Njujorka, sudilo za više krivičnih djela, uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru kriptovalutama Tera i Luna, kao i manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

XS
SM
MD
LG