Linkovi

SAD o odluci suda u Crnoj Gori: Nastavićemo da tražimo izručenje Do Kvona


Do Kvon (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)
Do Kvon (Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic)

Sjedinjene Države saopštile su da će nastaviti da od Crne Gore traže da toj zemlji izruči južnokorejskog "kripto kralja" Do Kvona optuženog za prevaru koji bi, prema najnovijoj odluci suda u Podgorici, trebalo da bude izručen Južnoj Koreji.

"Sjedinjene Države nastavljaju da traže izručenje Kvona u skladu sa relevantnim međunarodnim i bilateralnim sporazumima i crnogorskim zakonima. SAD cijene saradnju sa crnogorskim vlastima da se osigura da svi pojedinci podležu vladavini prava", naveo je u saopštenju, proslijeđenom Glasu Amerike, portparol američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Nekoliko dana nakon što je Apelacioni sud Crne Gore ukinuo prvobitnu odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju Do Kvona, Viši sud je saopštio da je donio odluku kojom je dozvolio njegovo izručenje Seulu.

Portparolka tog suda Marija Raković kazala je, za Glas Amerike, da odluka nije pravosnažna, jer odbrana Do Kvona ima pravo žalbe.

Ona je navela da je “Viši sud donio rješenje kojim je odlučeno da Do Kvon, u skraćenom postupku bude izručen Južnoj Koreji” i objasnila da to znači da odluku o tome ne donosi Ministarstvo pravde, već sud.

“Kada je skraćena procedura ne odlučuje ministar, nije konačna riječ ministra, kao što je to slučaj u redovnim procedurama. Konačna odluka je Višeg suda, s tim što postoji pravo žalbe i to dolazi do Apelacionog suda. Ukoliko Apelacioni potvrdi to je konačno”, kazala je Raković.

Odlučujući o žalbi branilaca okrivljenog, vijeće Apelacionog suda je prethodno ocijenilo da je “rješenje Višeg suda zahvaćeno bitnim povredama odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 ZKP-a, jer, kako su ranije pojasnili, nema jasnih i valjanih razloga o odlučnim činjenicama po pitanju redoslijeda prispijeća zamolnica”.

Protiv Do Kvona je krajem marta prošle godine u Americi podignuta federalna optužnica od osam tačaka, za prevaru povezanu sa kritptovalutom koja je dovelo do gubitka na tržištu od najmanje 40 milijardi dolara.

Prethodno je, u februaru 2023. godine, američka Komisija za hartije od vrijednosti tužila Do Kvona i njegovu kompaniju Teraform Labs takođe zbog prevare i kolapsa dvije kritpovalute što je dovelo do gubitka na tržištu od više desetina milijardi dolara. Agencija Rojters je ranije prenijela da je suđenje po toj tužbi zakazano za 25 mart.

Do Kvon i njegov poslovni partner, koji je u međuvremenu izručen Južnoj Koreji, uhapšeni su u martu prošle godine na podgoričkom aerodromu, kada su prilikom pasoške kontrole na letu za Dubai koristili falsifikovane pasoše Kostarike.

XS
SM
MD
LG