Linkovi

Crna Gora: Nova 143 slučaja, restrikcije za ulazak u kafiće, klubove


ARHIVA - Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori
ARHIVA - Vakcinacija protiv koronavirusa u Crnoj Gori

Zdravstvene vlasti pooštrile su u petak mjere protiv širenja koronavirusa, koje podrazumijevaju dozvolu ulaska u unutrašnjost kafića i diskoteka samo osobama koje su primile vakcinu, posjeduju PCR negativan test ne stariji od 72 sata ili dokaz da su preboljele Kovid 19.

“Ulazak u unutrašnjost kafića, klubova i diskoteka… biće moguć samo za osobe koje posjeduju dokument da je u cjelosti vakcinisana ili da je primila prvu dozu, da posjeduje negativan PCR test, ne starijem od 72 sata, dokaz da je osoba preboljela Kovid 19 i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu ne starijem od 48 sati”, rekao je novinarima Igor Galić, direktor Instituta za javno zdravlje.

On je rekao da nove mjere važe do 20 avgusta, te da su vlasnici ugostiteljskih objekata u obavezi da odrede osobu koja će kontrolisati posjedovanje dokaza o vakcinaciji ili negativnim testovima.

"Od lica koja imaju do 18 godina ne zahtijeva se da ispunjavaju bilo koji od ovih uslova osim prilikom ulaska u diskoteke ili noćne klubove. U tom slučaju, moraju pokazati jedan od četiri propisana uslova (vakcinacija, PCR ili brzi antigenski test)", rekao je Galić i dodao da se pod istim uslovima omogućava prisustvo sportskim manifestacijama na otvorenom i zatvorenom.

Galić je saopštio i da se do 20. avgusta odlažu masovna okupljanja i festivali, poput karnevala ili “Bokeške noći” koji ne mogu da se iskontrolišu na ograničenom prostoru putem Nacionalne Kovid potvrde.

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je da su njegove laboratorije, kao i druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2.777 uzoraka na novi koronavirus.

“Ukupno je dijagnostikovano 143 novopozitivnih slučajeva infekcije SARS-CoV-2 i to 130 među građanima Crne Gore i trinaest među turistima koji borave na teritoriji Crne Gore”, saopštio je IJZ.

Tokom jučerašnjeg dana Institutu nije prijavljen nijedan smrtni ishod obolijevanja od COVID-19 infekcije, a ukupan broj preminulih povezanih sa Kovid 19 infekcijom u Crnoj Gori od početka pandemije je 1.629.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve kao i broj oporavljenih, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori iznosi 1.216.

Od početka epidemijskih dešavanja, mart 2020. godine, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 101.785.

XS
SM
MD
LG