Linkovi

Trinaest žrtava, 601 novi slučaj u Crnoj Gori; od nedjelje ograničenje kretanja i zabrana okupljanja


Foto: Institut za javno zdravlje Crne Gore
Foto: Institut za javno zdravlje Crne Gore

Vlasti u Crnoj Gori saopštile su u četvrtak da je u posljednja 24 sata od koronavirusa preminulo trinaest osoba, a registrovano 601 slučaj infekcije, dok od nedjelje stupaju na snagu nove mjere koje uključuju ograničenje kretanja i zabranu okupljanja na teritoriji cijele zemlje.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su od poslednjeg presjeka završile analizu i dostavile rezultate za 1.751 uzorak na novi koronavirus među kojima je ukupno registrovano 601 novopozitivnih1 slučajeva infekcije sa SARS-CoV-2”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Od jučerašnjeg presjeka, Institutu je prijavljeno trianest smrtnih ishoda povezanih sa Kovidom 19 i to kod četiri pacijenta iz Podgorice, tri iz Bara, dva iz Bijelog Polja, Ulcinja, Cetinja, Plava i Tivta, od kojih je najstariji imao 91, a najmlađi 43 godine.

“Ukupan broj preminulih povezanih sa Covid-19 infekcijom od početka juna mjeseca iznosi 368, a od početka godine 377”, navodi taj Institut.

U medjuvremenu, prijavljen je oporavak kod 116 pacijenta, pa je ukupan broj aktivnih slučajeva Kovidom 19 u Crnoj Gori sada 8.828.

Od početka epidemije, ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije koronavirusom u Crnoj Gori je 26.109.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori odlučile su u četvrtak da donesu nove mjere protiv širenja koronavirusa koje će važiti za cijelu zemlju, a uključuju zabranu napuštanja kuće od 21 do 5 sati i medjugradskog kretanja vikendom, kao i zabranu vjerskih skupova, sahrana i svadbi.

Nove mjere stupiće na snagu od naredne nedjelje do najmanje 1. decembra, a uključuju i skraćeni prodavnica i ugostiteljskih objekata do 20 sati, uz maksimalno četiri osobe u zajedničkoj šetnji ili stolom u kafiću, gdje će gosti - dva metra udaljeni jedni od drugih - za stolom biti u obavezi da nose masku i skidaju je prilikom konzumacije pića.

Osim sahrana i svadbenih veselja, do 1. decembra biće zabranjeni i vjerski skupovi - vjerski obredi obavljaće se bez vjernika, samo u prisustvu sveštenika, dok će na cijeloj teritoriji zemlje biti zabranjene kućne posjete.

U međuvremenu, Ministarstvo prosvete saopštilo je da se škole u Podgorici, Budvi, Ulcinju, Mojkovcu, Cetinju i Žabljaku, ponovo otvaraju 16. novembra, na osnovu procjene da su škole u velikoj mjeri bezbjedne i da se u njim poštuju mjere.

Iz tog resora napominju da će, po već utvrdjenom modelu, djaci od prvog do šestog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole nastavu pohadjati u učionici, a ostalo na daljinu, uz konsultacije i redovne provjere znanja u školi.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović saopštio je i da je dosadašnji šef Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović podnio ostavku, te da će ubuduće on obavljati tu funkciju.

XS
SM
MD
LG