Linkovi

Crna Gora ublažava mjere: Policijski sat od ponoći do pet, otvaranje škola u većini opština


ARHIVA - Jedan od protesta u Podgorici zbog antipandemijskih mera tokom 2020. (Foto: VOA)
ARHIVA - Jedan od protesta u Podgorici zbog antipandemijskih mera tokom 2020. (Foto: VOA)

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori saopštile su u petak nove mjere za sprječavanje širenja Kovida 19, koje uključuju skraćenje policijskog sata koji će trajati od ponoći do 5 ujutru, produženi rad ugostiteljskih objekata na teritoriji cijele zemlje, kao i otvaranje škola i vrtića u većini opština.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović saopštila je na konferenciji za medije da će na teritoriji cijele države prodavnice hrane, trgovine na malo, kladionice, ustanove kulture i dječje igraonice raditi od 7 do 22 sata, dok će ugostiteljski objekti raditi sat duže, a dostava hrane do ponoći.

Rad ugostiteljskih objekata biće ograničen na sjedenje najviše četiri osobe za stolom, bez korišćenja šankova, stojećih mjesta u muzike u lokalima.

Osim toga, u narednih sedam dana biće dozvoljen međugradski saobraćaj, osim u danima vikenda - od petka u 21 do ponedjeljka u pet časova.

Prema novim mjerama, vrtići, škole i fakulteti od ponedjeljka će raditi u Podgorici i Danilovgradu, gdje je zabilježen pad broja oboljelih, a ublažene mjere nastaviće da se primjenjuju u opštinama Plav, Gusinje, Petnjica, Herceg Novi, Žabljak, Tivat, Kotor, Plužine, Budva, Tuzi, Rožaje, Bar, Ulcinj, Bijelo Polje i Cetinje.

Zvaničnici su saopštili da će u Nikšiću, Mojkovcu, Beranama, Pljevljima, Kolašinu, Šavniku i Andrijevici ostati na snazi strože mjere protiv širenja Kovida 19.

Ublažavanje mjera ne odnosi se na organizovanje zabavnih i rekreativnih aktivnosti za djecu i odrasle na otvorenim javnim mjestima, kao što su luna parkovi ili panoramski točak, navode zvaničnici crnogorskog zdravstva.

Radica Radičević, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Crne Gore, saopštila je na konferenciji da i dalje postoji trend pada novoboljelih od koronavirusa, ali i da je prošle sedmice od posljedica infekcije preminulo 68 osoba.

Prema navodima zvaničnika, od početka vakcinacije protiv Kovida 19 u Crnoj Gori, do sada je vakcinisano 50.809 osoba, a očekuje se da do kraja aprila u zemlju bude isporučeno 200.000 kineskih Sinofarm vakcina.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Danilo Jokić rekao je da je “sve spremno za imunizaciju”, te da je, na osnovu prijava za vakcinaciju, utvrđen raspored timova koji će biti zaduženi za masovnu vakcinaciju na postojećih 139 punktova.

XS
SM
MD
LG