Linkovi

Crna Gora: Četiri smrtna slučaja, vlasti razmatraju otvaranje granica za zemlje regiona


Od početka juna regitstrovano je 48 smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom
Od početka juna regitstrovano je 48 smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom

Zvaničnici zdravstva u Crnoj Gori su saopštili da su u posljednja 24 časa četiri osobe preminule od posljedica koronavirusa, dok je u istom periodu registrovano 50 novih slučajeva.

“Od posljednjeg presjeka, Institutu su prijavljena četiri smrtna ishod kod pacijenata iz Podgorice, Nikšića i dva iz Bijelog Polja koji su liječeni u KCCG, PZU Codra (Podgorica), OB Berane i OB Nikšić. Pacijenti su bili 1943, 1970, 1982. i 1953. godište”, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Pomoćnik direktora Instituta, Senad Begić, rekao je novinarima da je “danas najcrnji dan, prijavljena su četiri smrtna ishoda”.

Prema zvaničnim podacima tog Instituta, od početka juna ukupno je registrovano 48 smrtnih slučajeva povezanih sa Kovidom 19, dok je 57 osoba pozitivnih na taj virus preminulo od početka epidemije.

“Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 481 uzorka na novi koronavirus, među kojima je otkriveno 50 novopozitivnih slučajeva infekcije”, saopšteno je iz IJZ.

Istovremeno je prijavljen oporavak 163 pacijenta, pa je ukupan broj oporavljenih od 14. juna trenutno 1717.

Ukupan broj aktivnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa u Crnoj Gori trenutno je 1322, a od početka epidemije u martu registrovano je 3411 osoba pozitivnih na Kovid 19.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da, nakon stavljanja Rusije i Azerbejdžana na zelenu listu zemalja iz koje je moguće ući u Crnu Goru bez testova i karantina, u tom institutu “ozbiljno razmatraju dalje korake u ažuriranju liste kada je riječ o zemljama regiona”.

Pomoćnik direktora IJZ rekao je da će se na ažuriranoj listi uskoro naći i Ukrajina, navodeći da je taj institut “napravio metodologiju sličnu sa onom od EU, gdje je jedan od ključnih parametara broj aktivnih slučajeva, a drugi kretanje broja oboljelih i dugoročni trendovi”.

“Razmatramo otvaranje granica i uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po građane Crne Gore", rekao je Begić na konferenciji za medije u Podgorici.

...

XS
SM
MD
LG