Linkovi

Izvještaj: Šest državljana Crne Gore poginulo na ratištima ID


Borci Islamske države paradiraju ulicama severne Rake (Foto: Reuters)
Borci Islamske države paradiraju ulicama severne Rake (Foto: Reuters)

Višemjesečno istraživanje crnogorske nevladine organizacije NOMEN pokazalo je da je šest crnogorskih državljana ubijeno na ratištu u Siriji, te da je na područjima djelovanja Islamske države (ID) od 23 osobe bilo i četvoro djece, saopštili su iz agencije Defakto koja je izvršila anketu.

Prema nalazima iz izvještaja te organizacije “Uticaj medija na suzbijanje nasilnog ekstremizma u Crnoj Gori” u kome su - u nedostatku zvaničnih - koristili podatke Regionalnog savjeta za saradnju, osam crnogorskih državljana vratilo se u Crnu Goru sa Iratišta ID, gdje se nalaze još tri muškarca, četiri žene i dvoje djece, dok je jedan borac uhapšen u Turskoj.

“Ukupno 23 crnogorskih državljana - 18 muškaraca i pet žena se nalazi na ratištu u područjima djelovanja ISIL-a, zajedno sa troje djece. Četvrto se tamo rodilo”, saopštio je Stefan Kandić, predstavnik te organizacije i dodao:

“Do trenutka pisanja (izvještaja), šest muškaraca je ubijeno u ratnoj zoni, tri muškarca, četiri žene i dvoje djece ostaju na teritoriji djelovanja ISIL-a, dok je jedan muškarac pritvoren u Turskoj”

Prema istom izvještaju, osam muškaraca, jedna žena i jedno dijete vratili su se u Crnu Goru sa ratišta Islamske države.

Takođe, bezbjednosni izvori na koje se poziva ta organizacija govore da je pet boraca iz Crne Gore ratovalo na strani proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, od kojih jedanprocesuiran je i osuđen u Crnoj Gori, a četvorica su na ratište otišla prije dopune Krivičnog zakonika kojom je kriminalizovan odlazak na strana ratišta.

Istraživanje koje su NOMEN i Defacto sproveli u posljednjih nekoliko mjeseci na uzorku od 1008 gradjana, ispitivalo je ulogu medija u izvještavanju o nasilnom ekstremizmu, radikalizaciji i govoru mržnje, a u njemu su intervjuisani novinari i medijski eksperti.

Predstavnici tih organizacija naveli su da im je namjera bila da saznaju stavove ispitanika o potencijalnim prijatenjama, ličnoj bezbjednosti, strahu od terorizma, ali i uticaju medija, ističući da gradjani najčešće opravdavaju nasilje kao sredstvo lične ili odbrane porodice.

Dvije trećine ispitanika smatra da postoji mogućnost terorističkog napada u Crnoj Gori, a svaki peti ispitani tvrdi suprotno. Iako skoro 60 odsto ispitanih kao prijetnju vidi ID, a sljedeću najveću prijetnju al Kaidu, gradjani su kriminal ocijenili kao najveću prijetnju po bezbjednost Crne Gore.

“Gotovo dvije trećine građana ocijenilo je da je najbolji način za zaštitu od terorizma razvoj sopstvenih vojnih snaga, 55,4 odsto misli su evropske integracije najoptimalnije rješenje za zaštitu Crne Gore, 44,1 odsto smatra da je najbolje rješenje savezništvo sa Kinom, a 42,8 sa Rusijom”, piše u izvještaju.

Crnogorski zvaničnici do sada nisu objavili podatke o broju i sudbini državljana Crne Gore na stranim ratištima, a u prvom trenutku nije bilo moguće dobiti odgovor Uprave policije MUP-a Crne Gore na pitanja Glasa Amerike vezana za navode NOMEN-a.

XS
SM
MD
LG